Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προγραμμάτισε πολύ αργά το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού ώστε να μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα, αν και η ΚΟ του ΕΛΚ, η Ελλάδα και η Αυστρία πίεζαν ήδη από τον Ιανουάριο για τον προγραμματισμό του. Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τώρα τις σχετικές διαδικασίες ενόψει της τουριστικής περιόδου.

«Δυστυχώς, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε πολύ αργά. Κι όμως, η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) μαζί με την Ελλάδα και την Αυστρία, για παράδειγμα, πίεζαν για τον προγραμματισμό του πιστοποιητικού ήδη από τον Ιανουάριο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild».

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός προσδοκά τώρα ότι «ο ρυθμός θα επιταχυνθεί σημαντικά ενόψει της τουριστικής περιόδου. «Έχουμε πιέσει να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου. Αυτό το χρονικό όριο πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε, καθώς επίσης και η άμεση εφαρμογή του. Δικαιολογίες δεν επιτρέπονται πλέον», τόνισε.

«Το πιστοποιητικό πρέπει να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των εμβολιασμένων, όσων έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ κορονοϊού και των ανοσοποιημένων ατόμων. Μόνο έτσι θα είναι εγγυημένη η ελευθερία των ταξιδιών και των καλοκαιρινών διακοπών για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέμειναν μέχρι τέλους στην ισχύ της καραντίνας θα πρέπει επομένως να μετακινηθούν από τη θέση αυτή. Ο στόχος μας είναι η προοπτική καλοκαιρινών διακοπών για όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει χάος με τα έγγραφα», κατέληξε ο Βέμπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Συζητήσεις με ΗΠΑ και ΔΟΕ για την αύξηση της παραγωγής και προμήθειας εμβολίων κατά της Covid-19

Κομισιόν: Επιδίωξη η επιτάχυνση της έγκρισης από την ΕΕ των πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid-19

Πατέντες εμβολίων: «Ανοιχτή σε συζήτηση» η Γερμανία – «Υπέρ» της άρσης η Γαλλία