Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Βέμπερ: «H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντικατοπτρίζει την σταθερότητα – Εάν αποτύχει η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αστάθεια»

Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ

Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντικατοπτρίζει την σταθερότητα και η αποτυχία να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια δεύτερη θητεία στην ηγεσία της Κομισιόν θα διακινδύνευε να οδηγήσει σε μία Ευρώπη με «πολλή αστάθεια», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας σε ανταποκριτές, στις Βρυξέλλες.

Ο Μ. Βέμπερ στην πραγματικότητα επιβαιώνει τις διεργασίες στους κόλπους του Ευρωκοινωβουλίου για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, παρά την πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων του Μακρόν, υπέρ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία, η οποία θεωρητικά -σε απόλυτο αριθμό ψήφων δηλαδή, εξασφαλίζει τη νίκη της.

«To πρώτο μου μήνυμα είναι ότι έχουμε πολλή αστάθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’αυτό την επόμενη εβδομάδα μιλάμε για σταθερότητα. Εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτύχει, διακινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια Ευρώπη με πολλή αστάθεια.

Το δεύτερο μήνυμα είναι, εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποτύχει την επόμενη εβδομάδα, αυτός που θα είναι χαρούμενος είναι ένας και είναι ο Βίκτορ Όρμπαν. Ας μην κάνουμε αυτό το δώρο στον Βίκτορ Όρμπαν.

Το τρίτο σημείο έχει να κάνει με τη δημοκρατία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι εάν υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της φον ντερ Λάιεν, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στη διαδικασία του spitzenkandidaten (σ.σ.επικεφαλής υποψηφίου) .

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τα ταξίδια του Βίκτορ Όρμπαν από την 1η Ιουλίου που η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ειδικότερα τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανέφερε ότι «δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία το 2022 ήταν στη Μόσχα.

Τώρα επισκέφθηκε ξανά την Μόσχα και μερικές ημέρες μετά βομβάρδισαν νοσοκομείο παίδων. Ο Όρμπαν λοιπόν δεν είναι ειρηνοποιός, αλλά «πολεμοφύλακας» και «πρέπει να σταματήσει».

Σε σχέση με την δημιουργία της πολιτικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη», η οποία αποτελείται από 84 ευρωβουλευτές από 12 χώρες και ήταν ιδέα του Όρμπαν και στην οποία συμμετέχει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ματέο Σαλβίνι, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ επισήμανε ότι η ιδέα του Ούγγρου πρωθυπουργού και άλλων να επανενώσουν όλα τα μέρη απέτυχε απολύτως.

«Οι εθνικιστικές γνωρίζουν ακριβώς τι δε θέλουν, αλλά δεν ξέρουν τι θέλουν να επιτύχουν. Αυτή είναι η ουσία του κινήματός τους.

Όταν βλέπω λοιπόν ότι κάνει εκστρατεία για να κάνει σπουδαία ξανά την Ευρώπη (σ.σ. το σύνθημα της ουγγρικής προεδρίας «Ας κάνουμε την Ευρώπη σπουδαία ξανά»), πρέπει να πω ότι απέτυχε να ενώσει το δεξιό λαϊκιστικό, το ακροδεξιό κομμάτι» κατέληξε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΠΑ: Μειώνει ανθρακικό αποτύπωμα, επενδύει στη βιωσιμότητα

Ισραήλ: Το 60% των μαχητών της Χαμάς έχουν σκοτωθεί η τραυματισθεί

Συνάντηση Αρχηγών Στόλου Ελλάδας-Τουρκίας 8-9 Ιουλίου, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των 2 χωρών