Σε κάθε εμφάνισή της βασίλισσας Ελισάβετ, οι βρετανοί πολίτες αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές είχαν τα μάτια τους στραμμένα σε μια μικρή αλλά αγαπημένη συνήθεια της μακροβιότερης μονάρχη: την καρφίτσα που επέλεγε κάθε φορά να έχει στο πέτο της.

Η απώλειά της αποτελεί για τους Βρετανούς ένα πλήγμα, καθώς πρόκειται για ένα τέλος εποχής. Η βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε μάρτυρας μεγάλων πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών και αρκετές φορές βγήκε μπροστά για να στηρίξει το βρετανικό λαό.

1

Οι εμφανίσεις της έκρυβαν πάντα και κάποια κρυφά μηνύματα.

Από τα εκατοντάδες πανάκριβα κοσμήματα που είχε στη συλλογή της, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε επιλέξει να περάσει τα μηνύματά της μέσα από το αγαπημένο της κόσμημα, τις καρφίτσες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε πάντα ταγιέρ και τα κοσμήματα της από τη βασιλική της συλλογή. Ένα κολιέ με πέρλες, αποτελούμενο από τρεις σειρές και μια καρφίτσα στο αριστερό της πέτο.

Το διαμάντι Wlliamson

Η χαρακτηριστική διαμαντένια καρφίτσα που επέλεγε σε διάφορες επίσημες εμφανίσεις της, μαγνητίζοντας τα βλέμματα με την μεγαλοπρεπή αισθητική της, ήταν και η αγαπημένη της.

Το εν λόγω κόσμημα αποτελεί το δεύτερο πιο πολύτιμο αντικείμενο της βασιλικής κοσμηματοθήκης καθώς απαρτίζεται από ένα μεγάλο ροζ διαμάντι Williamson, 203 μικρότερα λευκά διαμάντια και ένα μείγμα από μπριγιάν και μαρκησία.

To εντυπωσιακό κόσμημα που γοήτευσε τη βασίλισσα Ελισάβετ

Το εντυπωσιακό διαμάντι ανακαλύφθηκε το 1947 σε ένα αδαμαντωρυχείο στην Τανζανία, με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου, τον γεωλόγο John Williamson να προσφέρει την πολύτιμη και ακατέργαστη πέτρα στην πριγκίπισσα τότε Ελισάβετ ως δώρο γάμου με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Όπως ανέφεραν δημοσιεύματα της εποχής, η Ελισάβετ επέβλεπε αυτοπροσώπως την διαδικασία της επεξεργασίας, επισκεπτόμενη συχνά το διάσημο εργαστήριο τους συντροφιά με την γιαγιά της βασίλισσα Μαίρη, η οποία ήταν γνωστή λάτρης των διαμαντιών διαθέτοντας μάλιστα σημαντικές γνώσεις επί του θέματος. Μετά την επεξεργασία, το λαμπερό ροζ διαμάντι παραδόθηκε και πάλι στην πριγκίπισσα, η οποία συμβουλεύτηκε τον Cartier για την τοποθέτηση του πάνω σε κόσμημα.

Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες της επιλογές, την οποία είχε φορέσει και στον γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με τη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Η ταξιαρχία των φρουρών»

Κάθε χρόνο η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας συμμετείχε στην παρέλαση για τα γενέθλια της Ελισάβετ, γνωστή ως Trooping the Colour, με τη βασίλισσα να επιλέγει κάθε χρόνο να φορέσει τη λεγόμενη  «Brigade of Guards», δηλαδή «Ταξιαρχία των Φρουρών».

Η επιλογή της βασίλισσας κάθε χρόνο στα γενέθλιά της

Η καρφίτσα που είναι φτιαγμένη από διαμάντια, συνδυάζει τα εμβλήματα των πέντε συνταγμάτων του Βρετανικού στρατού και της Κοινοπολιτείας: Των Γρεναδιέρων, του Coldstream, των Σκοτσέζων, των Ιρλανδών και των Ουαλών Φρουρών, που κάθε χρόνο παρελαύνουν εναλλάξ τα χρώματά τους για την βασίλισσα.

Οι συμβολισμοί

Το αγαπημένο κόσμημα της Ελισάβετ, οι καρφίτσες, έκρυβε πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές ένα κρυφό μήνυμα. Έναν συμβολισμό που συμπλήρωνε τη παρουσία και τα λεγόμενα της βασίλισσας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η βασίλισσα Ελισάβετ προχώρησε σε ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα. Προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των Βρετανών και ευχαρίστησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, όμως παράλληλα, η καρφίτσα στο πέτο της έστειλε ένα ακόμα μήνυμα.

Για την σημαντική αυτή εμφάνισή της, η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε ένα πράσινο φόρεμα με ξεχωριστά κοσμήματα, όπως άλλωστε συνηθίζει.

Αυτή τη φορά επέλεξε ένα μαργαριταρένιο κολιέ με τρεις σειρές και μια εντυπωσιακή διαμαντένια καρφίτσα σε τυρκουάζ απόχρωση που τράβηξε όλα τα βλέμματα.

Η καρφίτσα με το χαρακτηριστικό τυρκουάζ χρώμα που φορούσε στο διάγγελμα για την πανδημία

Δεν πρόκειται για μια τυχαία καρφίτσα, αλλά κρύβει πίσω της τη δική της ξεχωριστή ιστορία.

Αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο, καθώς ανήκε στη γιαγιά της Ελισάβετ, βασίλισσα Μαίρη, η οποία την απέκτησε την ημέρα του γάμου της το 1893 και με τη σειρά της την άφησε στην εγγονή της και σημερινή μονάρχη της Αγγλίας, μετά τον θάνατο της το 1953.

Παρόλο που ήταν στη συλλογή της για πολλά χρόνια, η πρώτη καταγεγραμμένη φορά που εθεάθη να την φοράει είναι το 2014, ενώ την τελευταία φορά ήταν τον Αύγουστο του 2019 σε μια εκκλησία κοντά στο Κάστρο Μπαλμόραλ.

Ακόμη, η βασίλισσα φορούσε την συγκεκριμένη καρφίτσα τον περασμένο Μάιο κατά την επίσκεψή της στην έδρα της British Airways στο Heathrow για τα 100α γενέθλια της Κάθε πετράδι έχει και μια σημασία.

Το τυρκουάζ συνδέεται συχνά με την ηρεμία, ενώ έχει αναζωογονητικές ιδιότητες, διώχνει την κατάθλιψη και προάγει το αίσθημα της αγάπης και της φιλίας.

Επιπλέον τονώνει την αυτοπεποίθηση, δίνει θάρρος, δύναμη και θετική ενέργεια στους ομιλητές.

Όσο για τα μαργαριτάρια, εκείνα συχνά συμβολίζουν την προστασία, την καθαρότητα, την ακεραιότητα και την πίστη.

Διαβάστε επίσης:

Ελισάβετ Β΄: Η βασίλισσα από το στέμμα φαίνεται…