ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βαριές κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μια ασυνήθιστα άμεση για τα δεδομένα της ΕΕ αντίδραση. Το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι για τις Βρυξέλλες ήταν το περιστατικό «κρατικής αεροπειρατείας» -όπως το χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση- το βράδυ της Κυριακής, μια επιχείρηση για την σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Η πτήση από Αθήνα προς Βίλνιους εξετράπη με απόφαση του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο Μινσκ, όπου έγινε η σύλληψη του Προτάσεβιτς.
Το γεγονός πήρε άμεσα τεράστιες διαστάσεις με την ΕΕ να αντιδρά άμεσα και να εκφράζει την οργή της για το περιστατικό.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Λουκασένκο προέβαλε ως δικαιολογία για την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους πληροφορία ότι μέσα σε αυτό υπήρχε βόμβα, εμπλέκοντας και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στην υπόθεση.
Ωστόσο, βόμβα δεν βρέθηκε πουθενά, ενώ η Χαμάς αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ή κάθε γνώση για το περιστατικό.
Τα 27 κράτη-μέλη, που συνήλθαν χθες το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν ανάμεσα στα άλλα, να κλείσει η ΕΕ τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας. Επίσης ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφεύγουν τις πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Οι 27 ζήτησαν, επίσης, την «άμεση απελευθέρωση» του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων, που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έπειτα από δύο ώρες συνομιλιών.
Ζήτησαν επίσης, έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.
Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις Αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την άμεση απελευθέρωσή τους, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.
Επίσης:
- Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
- Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
- Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτόν τον σκοπό.
- Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
- Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
- Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.
Το Politico, σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ, το χαρακτηρίζει ως μια γρήγορη και δυναμική απάντηση στο συμβάν της Κυριακής, το οποίο καταγγέλθηκε ως «αεροπειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία», ωστόσο διευκρινίζει ότι η πραγματική έκταση της απάντησης της ΕΕ δεν θα είναι γνωστή έως ότου οι αξιωματούχοι, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι εξετάσουν τις λεπτομέρειες των κυρώσεων οι οποίες πρέπει να καταρτιστούν για να αντέξουν τις νομικές προκλήσεις.
Νωρίτερα, στο live blog του, το Politico μετέδωσε την ελληνική πρόταση για τη Λευκορωσία, η οποία, όπως φαίνεται, υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Καταδίκη από τον Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε χθες, Δευτέρα, την «σκανδαλώδη» εκτροπή του αεροσκάφους και αξίωσε να αφεθεί ο Προτάσεβιτς ελεύθερος αμέσως.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη» του Ρομάν Προτασέβιτς, αναφέρει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
«Αυτό το σκανδαλώδες συμβάν και το βίντεο στο οποίο ο κ. Προτασέβιτς μοιάζει να μιλά πιεζόμενος είναι επονείδιστες επιθέσεις στην πολιτική διαφωνία και στην ελευθερία του Τύπου», συνεχίζει ο κ. Μπάιντεν, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Λευκορωσίας και καλώντας να αφεθεί ελεύθερος ο αντιφρονών.
Οι ΗΠΑ «ενώνουν τη φωνή τους με αυτές που απευθύνουν έκκληση να διενεργηθεί διεθνής έρευνα» για τα γεγονότα, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος «χαιρετίζει την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και άλλα μέτρα» και σημειώνει πως «ζήτησα από την ομάδα μου να εξετάσει τις προσήκουσες επιλογές ώστε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, σε στενό συντονισμό με την ΕΕ, άλλους συμμάχους και εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ αποφάσισαν χθες βράδυ να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στη Λευκορωσία και να επιβάλουν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Λουκασένκο.
Συνέστησαν επίσης στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Σαρλ Μισέλ.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, συζήτησε από την πλευρά του με τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, μορφή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης εξόριστη στη Λιθουανία, στην οποία εξέφρασε τη «σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ» στα αιτήματα για «δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες» του «λευκορωσικού λαού», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της εκπροσώπου του.
Διαβάστε ακόμη:
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;