• Διεθνής πολιτική

    Βαγγέλης Τάβος: Ποιος είναι ο «εισαγόμενος» νέος δήμαρχος Χειμάρρας

    • NewsRoom

    O Βαγγέλης Τάβος, νέος δήμαρχος Χειμάρρας


    Ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας, Βαγγέλης Τάβος είναι ελληνικής καταγωγής πολιτικός από την περιοχή της Δρόπολης. Κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό κόμμα το 1996 στη μειονοτική περιοχή της Δρόπολης, διασπώντας τους Έλληνες της περιοχής, που μέχρι τότε εκπροσωπούνταν από το ελληνικό μειονοτικό κόμμα της Ομόνοιας.

    Η επιλογή του ως υποψηφίου δημάρχου από τον Έντι Ράμα, φαίνεται μάλιστα ότι προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς ακόμη και στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού κόμματος  Χειμάρρας.

    Έχει διατελέσει βουλευτής και υπουργός με το Σοσιαλιστικό Κόμμα από το οποίο αποχώρησε για να πολιτευτεί με το κόμμα του πρώην προέδρου της  Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Αξιοσημείωτο είναι πάντως, πως κατά την προεκλογική περίοδο στη Χειμάρρα, ο Ιλίρ Μέτα υποστηρίξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Γκικουρία, όπως είχε στηρίξει και αυτή του Μπελέρη.

    Δεν έχουν περάσει πάνω από 4 χρόνια από τότε που δημόσια κατήγγειλε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την εκστρατεία εξαγοράς ψήφων. Δεν δίσταζε μάλιστα να διατυμπανίζει στα αλβανικά κανάλια πως οι ψήφοι εξαγοράστηκαν από τον Ράμα με χρήματα που προέρχονταν εγκληματικές δραστηριότητες.

    Η παρουσία του Τάβου στην πολιτική ζωή ατόνησε με τον καιρό, τόσο εξαιτίας των δικών του πολιτικών επιλογών όσο και εξαιτίας της δυσαρέσκειας της ελληνικής Ομογένειας της Αλβανίας, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια.

    Ύστερα από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα και τα όσα επακολούθησαν με τη φυλάκιση Μπελέρη και την αποτυχημένη προσπάθεια Ράμα να επιβάλλει ως νέο δήμαρχο τον μειοψηφούντα υποψήφιό του Γιώργο Γκόρο , τον οποίο αργότερα …εξοστράκισε στη φυλακή, ο Ράμα στράφηκε στην υποψηφιότητα του ….«εισαγόμενου» , όπως τον χαρακτηρίζουν,  από τη Δρόπολη Τάβου.

    Στην κατεύθυνση αυτή , μόλις πριν από λίγους μήνες , μόλις τον περασμένο Μάρτιο τον διόρισε περιφερειάρχη Αυλώνας , επαναφέροντας τον ουθσιαστικά στο πολιτικό προσκήνιο και δημιουργώντας νέες εντάσεις μεταξύ των ομογενών σοσιαλιστών.

    «Δύσκολα θα βρεις κάποιον Σοσιαλιστή στην  Χιμάρρα να σου μιλήσει ανοιχτά για το πως νοιώθει με την επιλογή του Αλβανού Πρωθυπουργού να κατεβάσει έναν ξένο προς τον δήμο υποψήφιο για την δημαρχία. Όλοι όμως συμφωνούν πως θα προτιμούσαν ο υποψήφιός τους να κατάγεται από τον – διευρυμένο έστω – δήμο, παρατηρούσαν δεικτικά τα ΜΜΕ  της Ομογένειας στην Αλβανία.

    Ο Τάβος  ως υποψήφιος δήμαρχος στήριξε την υποψηφιότητά του,  σε τρεις άξονες: θετική ατζέντα, επίθεση στην αντιπολίτευση, κριτική στο παρελθόν.

    Αυτό το τελευταίο είναι που φαίνεται να έχει εκνευρίσει όλα τα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος στην  Χειμάρρα καθώς στην πραγματικότητα αναφέρεται στην θητεία του Γκόρου υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Αν και δεν το λέει ξεκάθαρα, όταν αναφέρει ότι είναι απαράδεκτη η μη επίλυση του περιουσιακού μέχρι σήμερα, τα βέλη δεν μπορεί παρά να κατευθύνονται σε όσους είχαν την εξουσία στα χέρια τους και δεν το έλυσαν.

    Σύμφωνα με τον Ομογένεια και τις εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα Ομογενειακά μέσα , η επιλογή του Τάβου, ήταν μονόδρομος για τον Έντι Ράμα, ο οποίος επιθυμούσε ο δήμαρχος της Χειμάρρας να έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά και να δηλώνει Χριστιανός Ορθόδοξος, καθώς δεν θα επιθυμούσε να εκτεθεί περισσότερο στο διεθνή παράγοντα. Έχοντας κάψει τον Γκόρο, την Μπάλα και τον Μπολάνο δεν φαίνεται να είχε άλλη επιλογή.

    Πηγή: www.himara.gr, dropolinews.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Εκλογές στη Χειμάρρα: Ο «εκλεκτός» του Ράμα νέος δήμαρχος – Έκανε δήλωση νίκης πριν κλείσουν οι κάλπες

    Ασφαλιστικό: Το φθινόπωρο οι αλλαγές, με επτά παρεμβάσεις

    ΗΠΑ προς Ισραήλ: «Ακλόνητη η υποστήριξή μας στην ασφάλεια της χώρας»



    ΣΧΟΛΙΑ