• Διεθνής πολιτική

    Τζόνσον: Προειδοποιεί τον Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία-Το Λονδίνο δεν θα στείλει στρατό στο Κίεβο

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον-Βρετανός πρωθυπουργός

    Μπόρις Τζόνσον-Βρετανός πρωθυπουργός


    Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα «καταστροφικό βήμα».

    «Πρέπει να το κάνουμε πολύ σαφές στο Κρεμλίνο, στη Ρωσία, ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό βήμα», είπε ο Τζόνσον.

    Τυχόν εισβολή θα ήταν μια «επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός και μια ενδεχόμενη σύγκρουση θα κατέληγε σε «μια νέα Τσετσενία», προειδοποίησε ο Τζόνσον τον Ρώσο πρόεδρο.

    Ερωτηθείς μάλιστα αν θεωρεί ότι επίκειται εισβολή ο ίδιος απάντησε: «Οι πληροφορίες είναι αρκετά δυσοίωνες σε αυτή τη φάση. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι με κανένα τρόπο αναπόφευκτη, νομίζω ότι μπορεί ακόμη να επικρατήσει η λογική».

    Όπως σημείωσε ο Τζόνσον θα μιλήσει με άλλους ηγέτες για το ζήτημα αυτό αργότερα σήμερα.

    «Πρέπει επίσης να περάσουμε το μήνυμα ότι μια εισβολή στην Ουκρανία, από ρωσικής πλευράς, θα είναι μια επώδυνη, βίαιη και αιματηρή υπόθεση και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο λαός της Ρωσίας να καταλάβει ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια νέα Τσετσενία».

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι το Λονδίνο δεν προτίθεται να στείλει στρατό στην Ουκρανία για να βοηθήσει το Κίεβο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία ότι θα καλωσόριζε βρετανούς στρατιώτες σε μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον απάντησε: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο για την αποστολή βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία».

    Ρωσία: Κατηγορεί την Δύση για “υστερία”

    Η Βρετανία έχει ήδη στείλει έναν μικρό αριθμό δυνάμεων πεζικού στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση στα αμυντικά όπλα.

    Οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν σήμερα τις δυνάμεις τους σε επιφυλακή και έστειλαν πλοία και μαχητικά αεροσκάφη για να ενισχύσουν την άμυνά τους στην ανατολική Ευρώπη απέναντι στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορά της με την Ουκρανία, μια κίνηση την οποία η Ρωσία κατήγγειλε ως κλιμάκωση της έντασης για το ουκρανικό ζήτημα.

    Η εξέλιξη αυτή ήρθε να ενισχύσει μια σειρά από ενδείξεις ότι η Δύση προετοιμάζεται για μια επιθετική κίνηση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

    Ως απάντηση το Κρεμλίνο κατηγόρησε τη Δύση για «υστερία».

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ