• Διεθνής πολιτική

    Τζο Μπάιντεν: Πώς ο Λευκός Οίκος «έκρυψε» επί ένα χρόνο τα προβλήματα του Προέδρου

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Ξαφνικά ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για μία ακόμη τετραετή θητεία είναι ένα βαρίδι για τους Δημοκρατικούς.

    Χάνει τα λόγια του, τον προσανατολισμό του, μερικές φορές ακόμα και την ταυτότητά του (σ.σ. είχε πει είμαι μια μαύρη γυναίκα) και πλέον έχει διχάσει το αμερικανικό κόμμα για το πόσο νωρίς ή πόσο αργά είναι για να αντικατασταθεί, σε μία εκλογική κούρσα που μετράει μόλις λίγους μήνες μέχρι την κάλπη και τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται ότι προηγείται.

    Το σχέδιο του Λευκού Οίκου

    «Ανώτεροι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου για πάνω από ένα χρόνο οργάνωναν μεθοδικά το πρόγραμμα, τις μετακινήσεις και τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις του προέδρου Μπάιντεν για να ελαχιστοποιήσουν τα εμφανή σημάδια, ότι η ηλικία είχε αρχίσει να επιβαρύνει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ». Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της WSJ για την αιφνίδια στροφή του πολιτικού κόσμου ενάντια στην υποψηφιότητα του Μπάιντεν.

    Πώς οργανώθηκε το σχέδιο; Ο Λευκός Οίκος περιόρισε τα καθημερινά δρομολόγια του Μπάιντεν, τις συνεντεύξεις τύπου και τις εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης. Δύο φορές απέρριψε συνεντεύξεις στο ημίχρονο του Super Bowl, ώστε να μην έρθει σε επαφή με εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ακόμα και οι επαφές με δωρητές του κόμματος γίνονταν σε προστατευμένο περιβάλλον.

    Οι σύμβουλοί του είχαν αποτρέψει ήδη από το 2022 τον Μπάιντεν από το να κάνει εβδομαδιαία ταξίδια σε όλη τη χώρα για να διαφημίσει τα οφέλη του νόμου του για τις υποδομές, φοβούμενοι ότι η περιορισμένη αντοχή του θα γινόταν αντικείμενο σχολιασμού στα μέσα ενημέρωσης.

    Για όσους ήταν κοντά στον Μπάιντεν, η συμπεριφορά αυτή τους είχε ξενίσει. Όταν ο Μπάιντεν ήταν γερουσιαστής, μιλούσε τακτικά με δημοσιογράφους στους διαδρόμους του Καπιτωλίου. Ως αντιπρόεδρος, προσκαλούσε δημοσιογράφους στο σπίτι του για πάρτι στην πισίνα. Στην αρχή της προεδρίας του, ο Μπάιντεν μιλούσε πιο συχνά εκτός κειμένου, μεταξύ άλλων και σε συγκεντρώσεις χρημάτων.

    Η σημερινή εικόνα του όμως έχει περιοριστεί σε μονολεκτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις και σύντομες διαδράσεις με δημοσιογράφους.

    Το ντειμπέιτ της καταστροφής

    Στο τέλος Ιουνίου, ο Τζο Μπάιντεν δέχθηκε σφοδρή κριτική από μέσα ενημέρωσης και συντρόφους Δημοκρατικούς, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν κατάφερε να επιβληθεί στον αιχμηρό –ενίοτε προσβλητικό- λόγο του αντιπάλου του.

    Οι φήμες οργίασαν, τα τηλεφωνήματα πήραν φωτιά, οι ψίθυροι έγιναν ξεκάθαρες αποδοκιμασίες.

    Ο Μπάιντεν δεν ήταν στα καλύτερά του, πολλοί όμως αναρωτήθηκαν αν υπάρχει το καλύτερο για τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Οι δημόσιες εμφανίσεις του προέδρου και οι ιδιωτικές του συναναστροφές, σύμφωνα με ανθρώπους που τις περιέγραψαν στην WSJ, υποδηλώνουν ότι ο Μπάιντεν έχει στιγμές όπου είναι αιχμηρός και προσανατολισμένος στη λεπτομέρεια. Άλλες φορές, είναι ξεχασιάρης, μπερδεύει λέξεις και δυσκολεύεται να αποδώσει σε φράσεις τις σκέψεις του. Στα κοινωνικά δίκτυα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο χλευασμού. Ο ίδιος πάντως διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο αποχώρησης.

    Σε συνέντευξή του στο ABC News, ο Μπάιντεν ειρωνεύτηκε τις ερωτήσεις που δέχθηκε για το αν είναι ικανός για τη δουλειά και είπε ότι θα αποχωρούσε μόνο αν του το ζητούσε ο «Παντοδύναμος Κύριος». Χαρακτήρισε μάλιστα ως αντιδράσεις από την ελίτ του κόμματος», τις αποδοκιμασίες κάποιων Δημοκρατικών σχετικά με την νοητική του κατάσταση.

    Το σίγουρο είναι πολλοί δωρητές και βουλευτές αισθάνονται πλέον παραπλανημένοι από τους συμβούλους του Μπάιντεν, καθώς οι δεύτεροι επιχείρησαν να κρύψουν την κατάσταση του Αμερικανού προέδρου.

    Ορισμένοι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι ανησυχούν πως λίγοι στο κόμμα έχουν το θάρρος να πουν στον Μπάιντεν πρόσωπο με πρόσωπο ότι πρέπει να κάνει επιτέλους στην άκρη.

    Πάντως το επιτελείο του επιμένει να διαψεύδει δημοσιεύματα σχετικά με την πνευματική του οξύτητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν παίρνει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκισον

    Τι συμβαίνει με τον Μπάιντεν; Τα σενάρια για την αποχώρησή του από την εκλογική κούρσα των ΗΠΑ

    Economist κατά Μπάιντεν: «Σκληρό» εξώφυλλο με «πι» στη θέση του Αμερικανού Προέδρου – «Γιατί πρέπει να αποσυρθεί»



    ΣΧΟΛΙΑ