ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με αυτούς που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως και με έναν αντίπαλο. Τώρα του μένει να αντιμετωπίσει αυτόν που θεωρείται ο βασικότερος αντίπαλος των ΗΠΑ, τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπινγκ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών του Αμερικανού ηγέτη κατά τις επαφές του στην G-7, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου -είπε ο Μπάιντεν- «συνθλίβεται από την Κίνα».
Ο Μπάιντεν έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής τους και τώρα ήρθε η ώρα να μπει στο προσκήνιο.
Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις, ωστόσο, είναι πολύ πιο περίπλοκες και με μεγαλύτερη επίδραση στην αμερικανική οικονομία από ό,τι οι αμερικανο-ρωσικές.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες ότι υπάρχει σχεδιασμός για πιο εκτεταμένες συνομιλίες με το Πεκίνο, αλλά δεν προσδιόρισε εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων. Το πιθανότερο είναι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στην σύνοδο της G-20, τον Οκτώβριο στην Ρώμη.
Στην διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη, αλλά και στις επαφές του με χώρες του Ειρηνικού ο Μπάιντεν αναζητεί συμμαχίες προκειμένου να γίνει μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην Κίνα.
«Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς με ομοϊδεάτες μας, προκειμένου να πετύχουμε μια ευρύτερη στρατηγική για να πείσουμε το Πεκίνο να αναθεωρήσει τις πολιτικές του» δήλωσε η Μπόνι Γκλέιζερ, Αμερικανίδα ειδική στις σχέσεις με την Κίνα.
Πάντως, αυτή η τακτική του Μπάιντεν έχει τραβήξει την προσοχή του Πεκίνου. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η πίεση που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στην G-7 να υπάρξει μια συμφωνία για να αντιμετωπιστεί η κινεζική επιρροή είναι «άρρωστη, πολύ άρρωστη».
«Η G-7 καλά θα κάνει να μετρήσει τον σφυγμό της και να ξεκινήσει θεραπεία» πρόσθεσε.
Η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ επί Μπάιντεν είναι μια έκπληξη για το Πεκίνο. Έπειτα από τέσσερα χρόνια αναταραχής με τον Τραμπ, ο οποίος επαινούσε τον Σι επανειλημμένα, μέχρι που ξέσπασε η πανδημία, αξιωματούχοι στο Πεκίνο πίστευαν ότι ο Μπάιντεν θα έδινε μια πιο ήπια πινελιά στις διμερείς σχέσεις. Αλλά έπεσαν έξω.
«Είναι μεγάλο ερώτημα τι θα ακολουθήσει αυτή την ρητορική» δήλωσε Αμερικανός πολιτικός ερευνητής και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.
Πάντως, την Πέμπτη, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι ανοιχτοί σε όλα τα επίπεδα.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι στόχος του ταξιδιού του στην Ευρώπη ήταν να γίνει ξεκάθαρο στον Πούτιν και την Κίνα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι και ότι η G-7 θα αναλάβει δράση.
Παρά τις αντιδράσεις από την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι, η αμερικανική πλευρά εκτίμησε ότι η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την σύνοδο είναι η σκληρότερη της G-7 για το Πεκίνο.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια μάχη. Όχι με την Κίνα αυτή καθ’ αυτή, αλλά με τα αυταρχικά καθεστώτα, τις αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την σύνοδο.
Πάντως, οι δύο ηγέτες κάποια στιγμή θα πρέπει να συναντηθούν. Ο σκοπός της άμεσης συνεργασίας με τον Σι απορρέει εν μέρει από την πεποίθηση του Μπάιντεν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για διαπροσωπικές συζητήσεις σε επίπεδο ηγετών.
Η σύνοδος κορυφής της G20 θα είναι μια ευκαιρία για συνάντηση. Η φετινή σύνοδος οικονομικής συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού δεν θα γίνει δια ζώσης, οπότε χάνεται η ευκαιρία μιας διαπροσωπικής επαφής.
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις αυξάνονται καθώς οι δύο χώρες συγκρούονται για τα πάντα, από την τεχνολογία έως την στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και το καθεστώς της Ταϊβάν.
Η προσωπική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και των Κινέζων ηγετών έχει επίσης παραποιηθεί. Ο Μπάιντεν συναντήθηκε επανειλημμένα με τον Σι τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι είχαν φιλική σχέση.
Ωστόσο, πέρυσι έγινε πολύ σκληρός, αποκαλώντας τον Σι «κακοποιό», που «δεν έχει ούτε ένα δημοκρατικό κόκκαλο στο σώμα του».
«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά, αλλά δεν είμαστε παλιόφιλοι. Είναι μόνο δουλειά» είπε ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει να προετοιμάσει τη χώρα του τόσο για διάλογο όσο και για σύγκρουση με τις ΗΠΑ
Σύμβουλος Ασφαλείας ΗΠΑ: Καμία συμφωνία για τους S-400 στη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΛΘ: Εγκρίθηκε το Ενημερωτικό της ΔΠ της Leonidsport
- Παναμάς: «Δεν είναι δώρο η Διώρυγα, ψευδή όσα λέει ο Τραμπ» λέει ο πρόεδρος Μουλίνο
- Ντόναλντ Τραμπ για Tiktok: Σας δίνουμε την άδεια, μας δίνετε το 50%
- Παλαιό Φάληρο: Συνελήφθη 39χρονος Τούρκος για την δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών