ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εισέρχονται στην τελική φάση για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας ως τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά για μια τελική συμφωνία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, αν θέλουμε η νομοθετική διαδικασία να οριστικοποιηθεί πριν από τη λήξη της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.
Όπως εξήγησε, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και μετά την πρόσφατη απενεργοποίηση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής, «είναι σημαντικό και επείγον να οριστικοποιηθούν με σαφήνεια οι νέοι κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο σημερινό αβέβαιο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, ο στόχος είναι «οι νέοι κανόνες να επιτρέπουν τη σταδιακή μείωση του χρέους, αφήνοντας παράλληλα χώρο για τις μαζικές δημόσιες επενδύσεις που χρειάζεται η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».
Οι κανόνες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ ήδη από το δημοσιονομικό έτος 2025, ωστόσο ο χρόνος είναι πολύ στενός.
Ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αυτό που προέχει είναι η επίτευξη συμβιβασμού.
Παραδέχτηκε, ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις σε σημαντικά ζητήματα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, η Επιτροπή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μία εκ των εισηγητών της εντολής για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, η Έστερ Ντε Λανζ (ΕΛΚ, Ολλανδία), τόνισε ότι το κείμενο που ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές εισάγει κάποιο περιθώριο ευελιξίας, ιδίως για να επιτρέψει τις απαραίτητες επενδύσεις για το κλίμα, αλλά βασίζεται επίσης σε βιώσιμα οικονομικά για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών με υπερβολικό χρέος.
Διαβάστε επίσης:
Μπλίνκεν από Νταβός: Ζητείται η παρέμβαση των ΗΠΑ σε πληθώρα διεθνών κρίσεων
Γεραπετρίτης: Παράδειγμα προς μίμηση η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου
Φον ντερ Λάιεν: Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον Φεβρουάριο ανακοίνωση για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών