ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Για όποιον βρίσκεται στην Ευρώπη, επικρατεί η πεποίθηση ότι όλος ο κόσμος είναι έτοιμος να υποδεχθεί με θέρμη τη Κάμαλα Χάρις.
Δεν είναι έτσι όμως Πολλές ισχυρές κυβερνήσεις θέλουν ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Τα δύο στρατόπεδα
Ισραήλ, Ρωσία, Ινδία, Ουγγαρία, Αργεντινή, Σαουδική Αραβία βρίσκονται στο στρατόπεδο του Τραμπ.
Στο απέναντι στρατόπεδο, η Ουκρανία, η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις.
Το συμφέρον της Ρωσίας είναι προφανές από μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Η προοπτική, οι ΗΠΑ να κόψουν τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία υπό την ηγεσία του Ρεπουμπλικανού προέδρου, θα έγινε στον Βλαντιμίρ Πούτιν την ευκαιρία για μία νίκη, την οποία έχει στερηθεί μέχρι στιγμής στο πεδίο της μάχης.
Ένα σχόλιο με μειδίαμα από τον Ρώσο ηγέτη ότι θα προτιμούσε να κερδίσει η Χάρις απλά αποδεικνύει ότι ο Πούτιν κατέχει την τέχνη του τρολαρίσματος.
Στον αντίποδα, το όνειρο του Πούτιν είναι ο εφιάλτης της ΕΕ. Εάν η Ουκρανία χάσει, η ανατολική πλευρά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα είναι εκτεθειμένη σε πιθανή ρωσική προκλητικότητα.
Ακόμη και αν ο Τραμπ δεν αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ (όπως έχουν ισχυριστεί κάποιοι πρώην βοηθοί του), θα μπορούσε να υπονομεύσει σε σημαντικό βαθμό τη συμμαχία επαναλαμβάνοντας την πρότασή του ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπερασπίζονται αυτόματα άλλους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.
Ισορροπίες και φιλοδοξίες των ηγετών
Η υπόσχεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10%-20% σε όλες τις εισαγωγές αποτελεί επίσης μια σημαντική απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία και, ειδικότερα, στην περίπτωση χωρών με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα όπως η Γερμανία. Η στάση αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ.
Υπάρχουν, ωστόσο, κυβερνήσεις στην Ευρώπη που δεν συναινούν με την υποστήριξη της πλειοψηφίας προς την Χάρις.
Η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας έχει πολιτικές ρίζες στην ακροδεξιά και μπορεί να αισθάνεται ότι είναι σε θέση να μεσολαβήσει μεταξύ του Τραμπ και της ΕΕ.
Ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας έχει οικοδομήσει μια ιδιαίτερη σχέση με το κίνημα των Ρεπουμπλικανών που στηρίζουν τον Τραμπ.
Μοιράζονται κοινές απόψεις για τη μετανάστευση και οι υποστηρικτές του Τραμπ εμφανίζονται πρόθυμοι να πάρουν μαθήματα από την επιτυχία του Όρμπαν να υπονομεύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουγγαρίας.
Ο Όρμπαν θα έβλεπε μια νίκη του Τραμπ ως σημάδι ότι οι ιδεολογικοί άνεμοι που ενστερνίζεται πνέουν σε όλη τη Δύση.
Τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη -όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας και η Εναλλακτική για τη Γερμανία- θα μπορούσαν επίσης να αναζητήσουν καθοδήγηση και υποστήριξη από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.
Με την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, οι φιλελεύθερες δημοκρατίες της Ευρώπης θα κινδυνεύσουν να βρεθούν στη μέγγενη ακροδεξιών δυνάμεων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη.
Η στάση του ανατολικού κόσμου
Η έμφαση που δίνει ο Τραμπ στην πολιτική της εξουσίας και η αδιαφορία του για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχούν την ΕΕ. Αλλά τον καθιστά προτιμώμενο εταίρο για το Ισραήλ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη Σαουδική Αραβία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και την Ινδία του Ναρέντρα Μόντι.
Η Χάρις από την άλλη, αντιμετωπίζεται με καχυποψία στο Ισραήλ επειδή εμφανίστηκε οριακά πιο επικριτική από τον Τζο Μπάιντεν και απέφυγε να παραστεί στην πρόσφατη ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο, επικαλούμενη άλλη υποχρέωση.
Όπως μου είπε ένα ισραηλινό στέλεχος: «Το 80% των Αμερικανών Εβραίων θα ψηφίσουν τη Χάρις. Αλλά το 80% των Ισραηλινών θα ψήφιζαν τον Τραμπ».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκατέλειψε προ πολλού τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του πρίγκιπα Μοχάμεντ ως «παρία».
Αντ’ αυτού εργάζεται για μια νέα συνθήκη ασφαλείας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, ως έναν τρόπο ενίσχυσης της αμερικανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Αλλά ο πρίγκιπας δεν ξεχνάει ότι οι Δημοκρατικοί ηγήθηκαν της προσπάθειας να τον παραγκωνίσουν μετά τη φρικτή δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο Σαουδάραβας ηγέτης μπορεί επίσης να έχει αντιληφθεί ότι η ομάδα Χάρις είναι πιο επιφυλακτική ως προς την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στη χώρα του από ό,τι οι σύμβουλοι του Μπάιντεν. Αντιθέτως, ο ίδιος απολαμβάνουν εδώ και καιρό στενούς διπλωματικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς με το στρατόπεδο του Τραμπ και, ειδικότερα, με τον γαμπρό του πρώην προέδρου, τον Τζάρεντ Κούσνερ.
Η στάση της Ασίας
Η δέσμευση για μια ισχυρή σχέση με την Ινδία είναι πλέον διακομματική στην Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση Μόντι έχει υπογράψει σημαντικές συμφωνίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν. Όμως ο Μόντι και οι οπαδοί του θεωρούν ότι οι Δημοκρατικοί είναι πολύ επιρρεπείς στο να τους ασκούν πιέσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την προστασία της δημοκρατίας.
Στην Ινδία είναι πλέον σύνηθες να κατηγορούν τους παρεμβατικούς φιλελεύθερους των ΗΠΑ ότι επέφεραν «αλλαγή καθεστώτος» στο Μπαγκλαντές νωρίτερα φέτος – κάτι που οι Ινδοί φοβούνται ότι θα φέρει τους ισλαμιστές στην εξουσία.
Ως συνάδελφος ισχυρός ηγέτης και εθνοεθνικιστής, ο Μόντι θα αισθανόταν πιο άνετα με τον Τραμπ παρά με τη Χάρις, αν και η δεύτερη έχει οικογενειακούς δεσμούς της με την Ινδία.
Στην ανατολική Ασία, ωστόσο, οι σύμμαχοι της Αμερικής έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν σοβαρά για την προοπτική μιας προεδρίας Τραμπ.
Η ομάδα Μπάιντεν έχει κάνει καλή δουλειά στην οικοδόμηση ενός συστήματος συμμαχιών των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κινεζική ισχύ.
Συγκρουσιακή διάθεση με την Κίνα
Αλλά ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ως «αχάριστους». Έχει επίσης αφήσει να εννοηθεί, κατά καιρούς, ότι δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η υπεράσπιση της Ταϊβάν.
Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά της κινεζικής ηγεσίας, η οποία θα ήθελε πολύ να δει την Ταϊβάν να εγκαταλείπεται και την καταστροφή του αμερικανικού συστήματος συμμαχιών στην Ασία.
Από την άλλη πλευρά, ο Τραμπ έχει επίσης υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς έως και 60% στις κινεζικές εισαγωγές – και οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Κίνας. Ο Τραμπ περιβάλλεται επίσης από συμβούλους που διατηρούν σκληρή στάση κατά της Κίνας, όπως ο Μάικ Πομπέο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του. Εάν αυτοί αποκτήσουν ελεύθερο πεδίο δράσης, τότε η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο συγκρουσιακή.
Για πολλές ξένες κυβερνήσεις, η κρίσιμη διαφορά μεταξύ του Τραμπ και της Χάρις δεν είναι μόνο ιδεολογική αλλά και ιδιοσυγκρασιακή. Μια κυβέρνηση Χάρις θα ήταν σταθερή και προβλέψιμη. Ο Τραμπ θα επανέφερε την αγριότητα και την αστάθεια πίσω στο Οβάλ Γραφείο.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «US ELECTIONS 2024»
Διαβάστε επίσης:
Οι κρίσιμες πολιτείες που «κερδίζουν» τις εκλογές στις ΗΠΑ
Τραμπ-Χάρις: Ποιος είναι το αγαπημένο παιδί των χορηγών;
Τι συμβαίνει με τον Τραμπ; Το χυδαίο παραλήρημα που προβληματίζει
© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Pyxis (Βαλέντιος Βαλεντής): Κέρδη 3,6 εκατ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο
- Κακοκαιρία: Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη – 60 κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Στυλιανίδης: Ο ναυτιλιακός τομέας αναπόσπαστο κομμάτι της «θετικής ατζέντας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ μεταξύ 25 και 29 Νοεμβρίου