ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποφάσισε το πάγωμα επιχορηγήσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προοριζόμενων για το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, από τα πλέον περίβλεπτα στον κόσμο, εξαιτίας της άρνησής του να δεχτεί τις απαιτήσεις της στο πλαίσιο του αγώνα της για την καταπολέμηση του «αντισημιτισμού».
«Η παρακώλυση της μαθησιακής διαδικασίας στις πανεπιστημιουπόλεις αυτά τα τελευταία χρόνια είναι απαράδεκτη. Η παρενόχληση εβραίων φοιτητών είναι αφόρητη (…) Η κοινή ειδική επιχειρησιακή ομάδα για τον αγώνα εναντίον του αντισημιτισμού ανακοινώνει το πάγωμα επιχορηγήσεων 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αρκετών ετών», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως μετά την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου πέρυσι πραγματοποιήθηκαν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων.
«Αν και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε το Χάρβαρντ για να αντιμετωπιστεί ο θεσμοθετημένος αντισημιτισμός (…) είναι καλοδεχούμενα, το πανεπιστήμιο πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει το προνόμιο να λαμβάνει τα χρήματα που έχουν κερδίσει με κόπο οι φορολογούμενοι», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών και υπουργείων, μεταξύ των οποίων αυτό της Παιδείας.
«Ο έλεγχος αυτός αποτελεί μέρος των προσπαθειών» της κυβέρνησης «να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, την ώρα που ο Τραμπ έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στους χώρους μεγάλων πανεπιστημίων των ΗΠΑ.
Εξάλλου η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προσπαθεί να πιέσει τα αμερικανικά πανεπιστήμια να αλλάξουν την πολιτική τους σε σειρά ζητημάτων τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτισμικού πολέμου που μαίνεται στη χώρα εδώ και μερικά χρόνια.
«Η αποτυχία του Χάρβαρντ να προστατεύσει φοιτητές στους χώρους του από αντισημιτικές διακρίσεις – ενώ παράλληλα προωθεί διχαστικές ιδεολογίες εις βάρος της ελευθερίας της έρευνας—έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη φήμη του», εκτίμησε η Αμερικανίδα υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον.
Η απάντηση του Χάρβαρντ
Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ, απάντησε άμεσα με επιστολή προς την ακαδημαϊκή κοινότητα: «Καμία κυβέρνηση -ανεξαρτήτως κόμματος- δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει τι θα διδάσκουν τα πανεπιστήμια, ποιους θα προσλαμβάνουν και ποιους θα εκπαιδεύουν».
Ο Γκάρμπερ υποστήριξε ότι το Χάρβαρντ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και τη βελτίωση του κλίματος στην πανεπιστημιούπολη, περιλαμβανομένων πειθαρχικών ποινών σε φοιτητές, επενδύσεων στην ιδεολογική πολυφωνία και ενίσχυσης της ασφάλειας. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει αυτές τις ενέργειες και να επιβάλει όρους που καταπατούν την ανεξαρτησία της ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Το πανεπιστήμιο δεν θα παραδώσει την ανεξαρτησία του ούτε θα απεμπολήσει τα συνταγματικά του δικαιώματα», έγραψε χαρακτηριστικά.
«Οδικός χάρτης» το Χάρβαρντ για την ακαδημαϊκή κοινότητα
Την ίδια στιγμή, εννέα ερευνητικά πανεπιστήμια και τρεις πανεπιστημιακοί οργανισμοί προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης, διεκδικώντας την αποκατάσταση επιχορηγήσεων ύψους 400 εκατ. δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας.
Ο καθηγητής νομικής Νίκολας Μπάουι, εκπροσωπώντας το τοπικό παράρτημα της American Association of University Professors, δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων για το θάρρος και την ηγεσία του προέδρου Γκάρμπερ. Η απάντησή του αναγνωρίζει ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς υπό εκβιασμό».
Η στάση του Χάρβαρντ θεωρείται κομβική για ολόκληρο τον ακαδημαϊκό χώρο. Ο πρόεδρος του American Council on Education, Τεντ Μίτσελ, ανέφερε ότι η στάση του πανεπιστημίου προσφέρει ένα «οδικό χάρτη» για τα υπόλοιπα ιδρύματα, ενώ φοιτητές όπως ο Ίθαν Κέλι χαρακτήρισαν την επιστολή του προέδρου Γκάρμπερ «ανακούφιση» και «ισχυρό μήνυμα».
Η αντιπαράθεση αυτή αντανακλά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει κεντρικό έλεγχο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να περιορίσει τα προγράμματα διαφορετικότητας και να αναδιαμορφώσει τα πανεπιστήμια με βάση πολιτικά κριτήρια.
Από την πλευρά του, το Χάρβαρντ —ως το ισχυρότερο πανεπιστήμιο της χώρας— επέλεξε να μην υποχωρήσει, θέτοντας τις βάσεις για μια μακρά και ίσως νομικά επώδυνη σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Γιατί η πτώση στο πετρέλαιο μπορεί να μην έχει πιάσει πάτο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς μπορεί να υπάρξει εμπορική «συμμαχία» Ελλάδας – Κίνας: Τα μνημόνια συνεργασίας και η αλήθεια
- Απόφαση – σταθμός από Άδωνι Γεωργιάδη: Τέλος στις γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων
- Βακάκης διαψεύδει… Βακάκη για τις επιδόσεις της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
