ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ βρίσκεται η Τουρκία για μια εξαίρεση από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη ρωσική Gazprombank για εισαγωγές φυσικού αερίου.
“Αν δεν εξαιρεθούμε από τις κυρώσεις, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τη Ρωσία και το πρόβλημά μας θα είναι μεγάλο”, δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ενώ αναφέρθηκε σε εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν.
“Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν μπορούμε να προβούμε σε αγορά”, συνέχισε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, tα σχόλια του Μπαϊρακτάρ εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των εναπομεινάντων Ευρωπαίων αγοραστών ρωσικού φυσικού αερίου σχετικά με τις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Gazprombank, η οποία είχε αποφύγει κυρώσεις σχετιζόμενες με την εισβολή στην Ουκρανία λόγω του βασικού της ρόλου στη διευκόλυνση των πληρωμών ενέργειας.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, παρέχοντας περίπου το 42% των εισαγωγών της πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών.
Εκτός από το φυσικό αέριο, η Τουρκία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το ήμισυ των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, έχει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Rosatom υπό κατασκευή, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες για ένα δεύτερο.
Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία, ακόμη ένα μεγάλος εισαγωγέας, επέκρινε την κίνηση των ΗΠΑ κατά της Gazprombank, σημειώνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.
“Θα βρεθεί τρόπος” να συνεχιστούν οι ροές
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σγιάρτο δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιφερειακές χώρες “θα βρουν έναν τρόπο” να συνεχίσουν τις ροές, μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τους περιφερειακούς υπουργούς Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Μπαϊρακτάρ.
Παρόλο που η Τουρκία παρέχει μαχητικά drones και άλλο εξοπλισμό στην Ουκρανία, η Άγκυρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η τελευταία κατά του ουκρανικού κράτους, αναφέρει το Bloomberg.
Μάλιστα, o πρόεδρος Ερντογάν επεδίωξε να μεσολαβήσει για ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών και να αναβιώσει μια συμφωνία υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη την οποία βοήθησε να συνταχθεί το 2022, η οποία επέτρεψε τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θέλουν να δημιουργήσουν έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας δημιουργίας περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank – Αντίποινα κατά Μόσχας
Ουκρανία: Θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα μετά το ρωσικό χτύπημα
Βρετανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη άγνωστης προέλευσης θεάθηκαν πάνω από αμερικανικές βάσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ: Εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο – Σε ισχύ από αύριο
- Κομισιόν: Προβληματικός ο προϋπολογισμός της Ολλανδίας – «Θα συμμορφωθούμε» λέει η χώρα
- Ευρωαγορές: Πτώση 1,7% για τις αυτοκινητοβιομηχανίες μετά τις δηλώσεις Τραμπ
- Χάμπεκ: Ζητά ν’ αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες για το χρέος της χώρας προς την ΕΕ