Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τουρκία: Σενάρια για αντικατάσταση του Τσαβούσογλου από την Τανσού Τσιλέρ

Ένα όνομα που γεννά σκοτεινές αναμνήσεις στην Ελλάδα, αυτό της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, βρίσκεται στο προσκήνιο της συζήτησης στην γειτονική χώρα τις τελευταίες ώρες, με τις φήμες να την θέλουν ως υποψήφια για τη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με άρθρο του δημοσιογράφου της Sogu, Ραχίμ Τουράν, «κυκλοφορούν παράξενες ειδήσεις» στο εσωτερικό του AKP σχετικά με αντικατάσταση του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Τουράν, ο Ερντογάν φαίνετια να επιθυμεί να τοποθετήσει την Τσιλέρ στη θέση του Τσαβούσογλου, σε μια κίνηση για να «σπάσει» ο πάγος με τις ΗΠΑ, καθώς η πρώην πρωθυπουργός θεωρείται πως έχει πιο μεγαλύτερη πρόσβαση στα λόμπι της Ουάσινγκτον.

Το όνομα της Τανσού Τσιλέρ δεν είναι το μόνο που παίζει για τη θέση, καθώς μεταξύ άλλων φαίνεται να είναι υποψήφιος για το Τουρκικό ΥΠΕΞ και το δεξί χέρι του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Τανσού Τσιλέρ έχει συνδέσει το όνομά της με τα γεγονότα της νύχτας των Ιμίων. Στις 8 Ιουνίου του 1995, η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε δώσει εξουσιοδότηση στην Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα κατά της Ελλάδας. Εκείνη, αγνοώντας τις φωνές για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης, απέστειλε ομάδα Τούρκων στρατιωτών στις νησίδες. Μάλιστα, αρνήθηκε να μιλήσει με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, παρά μόνο αφού ολοκληρώθηκαν τα γεγονότα.

Η γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη Τσιλέρ, φοίτησε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και πήρε το διδακτορικό της από Yale στα Οικονομικά.  Εργάστηκε αρχικά ως λέκτορας ενώ το 1990 εκλέχθηκε βουλευτής. Υπήρξε η διάδοχος του Σουλεϊμάν  Ντεμιρέλ στην ηγεσία του κόμματος του Ορθού Δρόμου, ενώ το 1993 έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Τουρκίας σε κυβέρνηση συνεργασίας. Όταν τον Ιούνιο του 1996 ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ερμπακάν, η Τσιλέρ διατέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

 Το 2002 όταν το κόμμα της δεν κατόρθωσε να μπει στη βουλή αποχώρησε από την πολιτική.

Ο σύζυγος της Τσιλέρ είχε επανειλημμένα κατηγορηθεί για διαφθορά, σχέσεις με το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα. Το όνομά της πρώην πρωθυπουργού έχει επίσης αναμειχθεί σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια δίκης στη Γερμανία.