ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα
Στο Παρίσι, το Βερολίνο ή την Κοπεγχάγη, η ψηφοφορία για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό θα ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, πέντε ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις οποίες απειλείται το μέλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος, που κυβερνά εδώ και 20 χρόνια, βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με μια εξακομματική συμμαχία, με επικεφαλής τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν, που στηρίζεται από υπερεθνικιστικές και ισλαμιστικές παρατάξεις, αντιμετωπίζει επίσης μια οικονομική κρίση που πλήττει τη δημοτικότητά του.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK), είχαν ψηφίσει μέχρι αργά χθες το βράδυ πάνω από τους μισούς (51%) από τα 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό. Η συμμετοχή είναι ελαφρά αυξημένη σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Τότε, οι Τούρκοι του εξωτερικού, που αποτελούν περίπου το 5% των 64,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, είχαν ψηφίσει τον Ερντογάν σε ποσοστό 60%. Το ποσοστό υπέρ του Ερντογάν έφτασε το 63,7% στη Γαλλία, το 64,8% στη Γερμανία, το 73% στην Ολλανδία και το 74,9% στο Βέλγιο, τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες τουρκικές κοινότητες στο εξωτερικό.
Στη Γερμανία έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα 642.000 άνθρωποι, σήμερα με τον Γιουνούς Ολουσόι, του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στο Έσεν. Σε σύγκριση με το 2018, παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής κατά 19%.
Οι κάλπες, που είχαν ανοίξει από τις 27 Απριλίου σε 73 χώρες, έχουν ήδη κλείσει από χθες σε πολλές από αυτές, μεταξύ των οποίων και στις ΗΠΑ και τον Καναδά, απ’ όπου πελώριοι άσπροι, σφραγισμένοι σάκοι με ψηφοδέλτια άρχισαν ήδη να μεταφέρονται αεροπορικώς στην Τουρκία.
Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχηματίζονταν ουρές στα εκλογικά τμήματα τις τελευταίες ημέρες. «Είμαι εδώ επειδή η κατάσταση στην Τουρκία είναι φρικτή. Θέλω κάποια ημέρα να επιστρέψω. Και για αυτό ήρθα να ψηφίσω, θέλω να αλλάξει ο ηγέτης», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κουτάι Γιλμάζ, 29 ετών, την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας στο Βερολίνο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Μασσαλία και το Άμστερνταμ, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης
Tesco: Ο πρόεδρος του ΔΣ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»