ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σήμερα την επιθυμία του «να συνεχίσει το διάλογο με την οικογένεια των BRICS», στη διάρκεια της διευρυμένης συνόδου κορυφής αυτής της οργάνωσης των πέντε χωρών που διεξάγεται στο Καζάν της Ρωσίας.
«Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το διάλογό μας με την οικογένεια των BRICS, με την οποία έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.
«Οι πολιτικοί και χρηματοοικονομικοί μηχανισμοί, που προέκυψαν από την περίοδο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορούν να δώσουν αυτά που περιμένουμε απ’ αυτούς», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, οι BRICS φέρνουν «μια μοναδική συνεισφορά στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας τάξης» διευκολύνοντας «την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, την οικονομική μεγέθυνση και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης».
Η Τουρκία, ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ οι σχέσεις του οποίου με τους δυτικούς συμμάχους του είναι μερικές φορές τεταμένες, υπέβαλε αίτημα ένταξης στο συνασπισμό αναδυόμενων χωρών BRICS, είχε ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ο εκπρόσωπος του κόμματος του τούρκου προέδρου.
«Αυτοί που λένε μην ενταχθείτε στους BRICS ή σε οποιαδήποτε άλλη δομή, είναι οι ίδιοι που μας έκαναν να περιμένουμε για χρόνια στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε δηλώσει ο Ερντογάν.
Με τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) όταν δημιουργήθηκε το 2009, στα οποία προστέθηκε το 2010 η Νότια Αφρική, ο συνασπισμός των BRICS (από τα αρχικά των χωρών αυτών στα αγγλικά) υποδέχθηκε φέτος την Αιθιοπία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Διαβάστε επίσης:
Τι πρέπει να γνωρίζω και να προσέχω αν έχω αλλεργικό βρογχικό άσθμα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση