Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Τουρκία: Ανταλλαγή 26 κρατουμένων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην Άγκυρα – Τι λέει το Κρεμλίνο

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ακούει την ετυμηγορία σε ένα γυάλινο κλουβί μιας δικαστικής αίθουσας στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας, την Παρασκευή. Dmitri Lovetsky/AP

Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ακούει την ετυμηγορία σε ένα γυάλινο κλουβί μιας δικαστικής αίθουσας στην Αικατερινούπολη της Ρωσίας, την Παρασκευή. Dmitri Lovetsky/AP

Ο φυλακισμένος δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν ήταν μεταξύ των 26 κρατουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Λευκορωσία που απελευθερώθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής-Δύσης, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι 10 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 στη Γερμανία και τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανακοινώσει ότι συντονίζουν μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων, εν μέσω ενδείξεων για μια μεγάλη ανταλλαγή μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας από τη μία πλευρά και των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, από την άλλη.

«Η οργάνωσή μας έχει αναλάβει σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση ανταλλαγής, η οποία είναι η πιο ολοκληρωμένη της τελευταίας περιόδου» αναφέρει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) σε ανακοίνωσή της.

Τόσο το Κρεμλίνο , όσο και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν για μια πιθανή ανταλλαγή.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 έδειξε ότι ένα ειδικό ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για μια προηγούμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχε πετάξει από τη Μόσχα προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, πριν επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Πλάνα του Reuters έδειχναν ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος στο έδαφος της τουρκικής πρωτεύουσας Άγκυρας.

Ο Πολ Γουίλαν και ο Βλαντίμιρ Καρά – Μουρζά, ένας Ρωσοβρετανός αντιφρονούντας, και οι δύο φυλακισμένοι στη Ρωσία, είχαν ξαφνικά εξαφανιστεί από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους. Τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες είχαν μετακινηθεί απροσδόκητα από τις φυλακές τους.

Ο δικηγόρος του Αλεξάντρ Βίνικ, ενός Ρώσου που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει που βρίσκεται ο πελάτης του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA «έως ότου λάβει χώρα η ανταλλαγή».

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι που είναι φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «εξαφανίσθηκαν» από την βάση δεδομένων για τους φυλακισμένους που χρησιμοποιεί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ. Του κατονόμασε ως Αλεξάντερ Βίνικ, Μαξίμ Μάρτσενκο, Βαντίμ Κανοσιόνοκ και Βλαντισλάβ Κλιούσιν.

Μεταξύ των διαφωνούντων της Ρωσίας, οι υποστηρικτές των οποίων είχαν αναφέρει ότι μετακινήθηκαν ξαφνικά τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβάνονται ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν, ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλεγκ Ορλόφ και ο Ντανιήλ Κρινάρι, ο οποίος καταδικάστηκες για μυστική συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Στη Δύση οι διαφωνούντες θεωρούνται από τις κυβερνήσεις και τους ακτιβιστές ως αδίκως φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι. Όλοι έχουν, για διαφορετικούς λόγους, χαρακτηριστεί από τη Μόσχα ως επικίνδυνοι εξτρεμιστές.

Μεταξύ αυτών που η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θέλει είναι ο Βαντίμ Κράσικοφ, ένας Ρώσος που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός αυτοεξόριστου Τσετσένο-Γεωργιανού αντιφρονούντα σε ένα πάρκο του Βερολίνου.

Σλοβένικο δικαστήριο καταδίκασε χθες δύο Ρώσους σε ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία και χρήση πλαστών ταυτοτήτων και δήλωσε ότι θα απελαθούν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων STA, μια κίνηση που σύμφωνα με σλοβενικό τηλεοπτικό κανάλι αποτελεί μέρος της ευρύτερης ανταλλαγής. Το Reuters δεν μπόρεσε να το επιβεβαιώσει.

Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση ανταλλαγής 26 δυτικών και Ρώσων κρατουμένων υπό τον συντονισμό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Σύμφωνα με το CNN Turk πρόκειται για ανταλλαγή 26 ατόμων που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας, της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανταλλαγής, 10 κρατούμενοι, εκ των οποίων 2 παιδιά, θα μεταφερθούν στη Ρωσία, 13 κρατούμενοι θα μεταφερθούν στη Γερμανία και άλλοι τρεις θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Για την ανταλλαγή των κρατουμένων έφθασαν στην Άγκυρα συνολικά επτά αεροπλάνα, δύο από τις ΗΠΑ και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των κρατουμένων που ανταλλάχθηκαν είναι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, αμφότεροι κρατούμενοι στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο φυλακισμένος στη Λευκορωσία Γερμανός, Ρίκο Κρίγκερ, ο Ρώσος αντιφρονούντας Ιλιά Γιάσιν και ο αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB Βαντίμ Κράσικοφ, φυλακισμένος στη Γερμανία.

Τι δηλώνει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Δύση η οποία έγινε σήμερα, δήλωσε ότι ελπίζει πως όσοι έφυγαν από τις ρωσικές φυλακές, τους οποίους χαρακτήρισε ως «εχθρούς», θα μείνουν μακριά, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.

Το πρακτορείο TASS επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις αργότερα σήμερα.

«Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν εκεί (στο εξωτερικό) και όλοι εκείνοι που δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψη μου» δήλωσε ο Πεσκόφ όπως μετέδωσε το TASS.

Διαβάστε επίσης:

Παράταση του διαγωνισμού για 700 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και τρόλεϊ

Βρετανία – Σάουθπορτ: Ανακοινώθηκε η ταυτότητα του 17χρονου που σκότωσε τα τρία κορίτσια

Φυσικό Αέριο ΕΕΕ: Συμφωνία €38,5 εκατ. με την ΕΥΔΑΠ για Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας