ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, οπότε και θα συζητηθεί εκ νέου το σχέδιο νόμου για την επικύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά με όλα τα μέλη «και θα λάβουμε την τελική μας απόφαση». Ωστόσο, λίγο αργότερα και παρά την θετική εισήγηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Μπουράκ Άκτσαπαρ, αποφασίστηκε η αναβολή της λήψης απόφασης.
«Λόγω της έλλειψης σαφήνειας του υπό συζήτηση θέματος και της έλλειψης ωριμότητας των διαπραγματεύσεων, τα άρθρα της πρότασης δεν πρέπει να συζητηθούν και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να τερματιστούν» αναφέρεται στην εισήγηση των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), την οποία υιοθέτησε η Επιτροπή, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο ΤRT.
Προηγουμένως, μιλώντας στην Επιτροπή επί του συνόλου του σχεδίου νόμου, που περιλαμβάνει και την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία, ο Μπουράκ Άκτσαπαρ, ανέφερε αρχικά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεσμεύτηκαν να αποτρέψουν τη χρηματοδότηση και τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να μην παρέχουν υποστήριξη στους «γκιουλενιστές», τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, να λάβουν νομικά μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και να άρουν τους περιορισμούς στην πώληση προς την Τουρκία αμυντικού υλικού.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε:
«Η σουηδική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συνταγματική τροποποίηση για την τιμωρία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Για πρώτη φορά στη Σουηδία, η συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση ποινικοποιήθηκε.
Η Σουηδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδίως για τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση του PKK. Οι κύκλοι που συνδέονται με το PKK δεν μπορούν να βρουν ελεύθερο πεδίο δράσης στη Σουηδία όπως στο παρελθόν. Η οργάνωση βρίσκεται υπό πίεση».
Καταλήγοντας, ο κ. Άκτσαπαρ εκτίμησε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή, θα εξυπηρετήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Τουρκία στη βάση των συμμαχικών δεσμών και ευθυνών και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από ένα και πλέον έτος τουρκικών αντιρρήσεων, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Οκτωβρίου.
Διαβάστε επίσης:
Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας
Γάζα: Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες λόγω έλλειψης καυσίμων
Ισπανία: Ξανά πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ – Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παππάς: Την Κυριακή ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
- Ουκρανία: Θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα μετά το ρωσικό χτύπημα
- Black Friday στο Λαϊκό Λαχείο: 5 ευρώ η πεντάδα και εγγυημένο έπαθλο 100.000 ευρώ στον μεγάλο νικητή
- Άννα Μάνη: Με 102 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την «Έξυπνη Μεταποίηση»