ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε μία διαρκή σύγκρουση, η οποία χειροτέρεψε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις αμυντικές συμφωνίες που προέκυψαν. Τουρκικό φιλοκυβερνητικό think tank, SETA Security Radar, προβλέπει σύγκρουση σε περίπτωση που η Άγκυρα ανακαλύψει κοιτάσματα σε περιοχές που δεν της ανήκουν.
Η έκθεση προειδοποιεί την τουρκική ηγεσία να αποφύγει την λήψη μονομερών αποφάσεων ως προς την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Στην ουσία αναφέρει πως αν προκύψει κρίση τότε θα προκληθεί:
α) Περιφερειακή αναταραχή
β) Άμεση αντίδραση της Ελλάδας
γ) Επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αποσόβηση μίας κρίσης που θα οδηγούσε σε ανοιχτή σύγκρουση.
Το γεωτρύπανο αυξάνει την ένταση
Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται για την έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου στην Μεσόγειο εξετάζοντας όλα τα σενάρια, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη διεθνοποιήσει το ζήτημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think tank, το γεωτρύπανο θα πλεύσει εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου. Από ότι εικάζεται, ο προορισμός του είναι μέσα στα όρια του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», με το επιτελείο του Τουρκικού υπουργείου Ενέργειας να εξετάζει πέντε με έξι σημεία.
Οι συνέπειες της αναζήτησης υδρογονανθράκων
Η έκθεση του SETA Security Radar, με τίτλο «Turkey’s Geopolitical Landscape in 2022- Strategic Resilience amidst Regional Realignment and Global Ambivalence», εστιάζει στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Αναλυτικά, αναφέρει πως «Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εκτός της εξίσωσης για όσο δεν θα υπάρξει σοβαρή εξέλιξη. Ωστόσο, εάν η Τουρκία βρει κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό θα προκαλέσει περιφερειακή αναταραχή ειδικά με την αντίδραση της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το SETA, θεωρώντας ότι, όσο Αθήνα και Αγκυρα δεν κλιμακώνουν τη μεταξύ τους κρίση και σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφύγουν να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.
Παρ’ όλα αυτά, πάντως, εντελώς διαφορετική θα είναι, σύμφωνα με το τουρκικό φιλοκυβερνητικό think tank, η αντίδραση της Ουάσινγκτον αν τα πράγματα ανάμεσα στις δύο χώρες εκτραχυνθούν σε τέτοιο σημείο που να ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου, με απροσδιόριστες συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επέμβουν άμεσα και καθοριστικά στηρίζοντας έμπρακτα τις ελληνικές θέσεις. Αν οι κινήσεις της Τουρκίας οδηγήσουν σε περιφερειακή αναταραχή, «υπάρχει η πιθανότητα οι ΗΠΑ να αναλάβουν πολιτικές που αντίκεινται στα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας», τονίζει το SETA.
Η Ελλάδα ως απειλή των τουρκικών συμφερόντων
Το τουρκικό think tank, παραδέχεται πως οι ελληνικοί χειρισμοί έχουν ισχυροποιήσει την Ελλάδα με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται οι επεκτατικές διώξεις της τουρκικής ηγεσίας στην Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό τούτου, είναι ότι το think tank αναβαθμίζει την Ελλάδα ως απειλή για τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή.
«Σύμφωνα με το SETA Security Radar Survey, η Ελλάδα θεωρείται η έκτη μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία το 2021 και αναμένεται να γίνει πέμπτη για το 2022», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι κλείνουν το σχετικό κεφάλαιο με την επισήμανση προς την τουρκική πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στις κινήσεις της Αθήνας. Επί της ουσίας, η έκθεση του SETA έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου που θεωρούν πως, παρότι η τουρκική πολιτική ηγεσία επικεντρώνει τη ρητορική της στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, το πραγματικό ενδιαφέρον της έχει μετακινηθεί στη ΝΑ Μεσόγειο λόγω της ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου
Τι μέλλει γενέσθαι με το τέταρτο γεωτρύπανο
Δεδομένη είναι πλέον η έξοδος του γεωτρύπανου με την πρόοδο των επισκευών να παραμένει άγνωστη. Πιθανή είναι βέβαια μία παράταση σε περίπτωση που ο Ερντογάν θεωρήσει πως διπλωματικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να διακινδυνεύσει μία διπλωματική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Βέβαια, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν αρκετές ακόμη δυσκολίες αναφορικά με την ενεργοποίηση του γεωτρύπανου καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναζήτηση επιστημονικού προσωπικού προκειμένου να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις ως προς τη λειτουργία του. Παράλληλα, εμφανίζονται να αναζητούν και ένα με δύο βοηθητικά πλοία τα οποία θα το συνοδεύσουν στις εργασίες του, όπως είχε συμβεί ακριβώς πριν από δύο χρόνια και με την περίπτωση του ερευνητικού «Oruc Reis».
Στη συνοδεία του τουρκικού γεωτρύπανου, πάντως, αναμένεται επίσης να ενταχθούν και πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με υποστήριξη υποβρυχίων αλλά και εναέριων μέσων, κυρίως Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Abdul Hamid Khan» είναι το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, έχει χαρακτηριστικά έβδομης γενιάς και δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα.
Διαβάστε επίσης
Τώρα ο Ερντογάν «ανακάλυψε» πως η Ελλάδα έχει διαβρώσει σκόπιμα τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης