Την ώρα που η Ευρώπη δυσκολεύεται να βρει κοινό βηματισμό για την Ουκρανία, η κυβέρνηση Τραμπ εντείνει την πίεση προς τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παραχωρήσει δικαιώματα εξόρυξης ορυκτών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι απαιτήσεις των ΗΠΑ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

1

Αναφέρεται ότι Ρεπουμπλικανός βουλευτής, που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο Μπέσεντ παρουσίασε τη συμφωνία για τα ορυκτά στον Ουκρανό πρόεδρο.

Ο Μπέσεντ έσπρωξε το έγγραφο προς τον Ζελένσκι, απαιτώντας να το υπογράψει, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο. Ο Ζελένσκι έριξε μια γρήγορη ματιά και είπε ότι θα το συζητούσε με την ομάδα του. Ο Μπέσεντ τότε έσπρωξε το έγγραφο ακόμα πιο κοντά.

«Πραγματικά πρέπει να το υπογράψεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τότε του επισημάνθηκε πως «άνθρωποι στην Ουάσινγκτον» θα ήταν πολύ δυσαρεστημένοι αν δεν το έκανε. Ο Ουκρανός ηγέτης είπε πως πήρε το έγγραφο, αλλά δεν δεσμεύτηκε να το υπογράψει.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αναφέρει η WSJ.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι επίσης δεν απάντησε, αλλά ένας βοηθός του Ουκρανού προέδρου επιβεβαίωσε ότι ο Μπέσεντ άσκησε πίεση για την υπογραφή της συμφωνίας. Ο βοηθός είπε ότι ο Ζελένσκι εξεπλάγη που του παρουσιάστηκε ένα έγγραφο για υπογραφή χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα να διαβουλευτεί με την ομάδα του και πως ανέμενε ότι οποιαδήποτε συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων θα υπογραφεί σε μια συνάντηση με τον Τραμπ.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ με την οποία απαιτεί μερίδιο από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, δεν παρέχει καμία εγγύηση ασφάλειας σε αντάλλαγμα που αποτελεί και το κύριο αίτημα της Ουκρανίας.

«Αυτή δεν είναι μια σοβαρή συζήτηση», δήλωσε ο Ζελένσκι την Τετάρτη. «Δεν μπορώ να πουλήσω το κράτος μας».

Ο Βαλτς δήλωσε ότι η προτεινόμενη συμφωνία ήταν «μια οικονομική συνεργασία» και «μια ιστορική ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να συνεπενδύσουν με την Ουκρανία, να επενδύσουν στην οικονομία της, να επενδύσουν στους φυσικούς της πόρους».

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα τιτανίου στην Ευρώπη, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή κραμάτων για αεροσκάφη και ναυτικές μονάδες, καθώς και λίθιο, ένα βασικό υλικό στις μπαταρίες.

Η Ουκρανία διαθέτει επίσης κοιτάσματα σπάνιων γαιών, απαραίτητα για ορισμένες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής και της ανανεώσιμης ενέργειας. Παρότι είναι δυνητικά πλούσια, τα αποθέματα αυτά απαιτούν τεράστιες επενδύσεις για την εκμετάλλευσή τους, ακόμη και σε καιρό ειρήνης, και πολλά βρίσκονται σε περιοχές που κατέχει η Ρωσία.

Σε μία ένδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη διαμάχη, ένα κυβερνητικό think tank απέστειλε υπόμνημα στο Κρεμλίνο πριν από τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, το οποίο ανακτήθηκε από δυτική κυβέρνηση. Σε αυτό προτείνεται στη Ρωσία να προσφέρει στις αμερικανικές εταιρείες δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ορυκτών στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι το έγγραφο που του παρουσίασε ο Μπέσεντ ήταν «αόριστο», εκτός από την απαίτηση για το 50% των ουκρανικών φυσικών πόρων. Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι απέρριψε το έγγραφο, αλλά είναι έτοιμος να συζητήσει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει επίσης εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ευγνώμων για τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, την οποία υπολόγισε σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη. Όμως, ανέφερε ότι η απαίτηση του Τραμπ για ορυκτά αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα ήταν υπερβολική.

Reuters: Αμερικανοί και Ρώσοι συναντήθηκαν διακριτικά τους τελευταίους μήνες στην Ελβετία για συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα το Reuters , σε δημοσίευμα , επικαλούμενο τρεις πηγές υποστηρίζει ότι Αμερικανοί και Ρώσοι συναντήθηκαν διακριτικά στην Ελβετία τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περασμένης εβδομάδας, για άτυπες συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ , οι  πηγές περιέγραψαν τις συνομιλίες ως δευτερεύον κανάλι, με ορισμένες επαφές να πραγματοποιούνται κατά τη μεταβατική περίοδο μετά την εκλογική νίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 5 Νοεμβρίου.
Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον μία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα.

Αν και οι συμμετέχοντες έχουν διπλωματική εμπειρία και εμπειρία ασφαλείας, δεν είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν εστάλησαν από τις κυβερνήσεις της χώρας τους, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Οι πηγές αρνήθηκαν να ταυτοποιήσουν τους συμμετέχοντες, αναφέρει το Reuters.

Τουλάχιστον ένας μικρός αριθμός συμβούλων Τραμπ γνωρίζει τις συναντήσεις, είπε μια από τις πηγές, που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Πολλές άλλες λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, συμπεριλαμβανομένων του περιεχομένουν συζητήσεων, η αν ήταν παρόντες Ουκρανοί και πότε ξεκίνησαν οι συναντήσεις, σημειώνει το Reuters.

Ωστόσο, οι συναντήσεις, που δεν έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής, υπογραμμίζουν τις παρασκηνιακές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας να διερευνήσουν τρόπους τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, παρά το σχεδόν πάγωμα των επίσημων επαφών υπό τον προκάτοχο του Τραμπ, πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, στην εξουσία για μόλις ένα μήνα, άλλαξε απότομα την προσέγγιση των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, συμμετέχοντας απευθείας σε διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και πιέζοντας για μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Την Τρίτη, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με Ρώσους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μια πηγή περιέγραψε τις συνομιλίες στην Ελβετία ως συνομιλίες Track Two – διπλωματική γλώσσα για άτυπο διάλογο με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και τη συζήτηση ιδεών, αντί για την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων.
Το Reuters ανέφερε πέρυσι για ξεχωριστές συνομιλίες για το Track Two το 2023 και στις αρχές του 2024, όταν ο Πούτιν έστειλε μηνύματα ότι ήταν πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτές οι συζητήσεις φάνηκε να μην οδηγούν πουθενά τότε.

Ιστορικά, οι συνομιλίες σε δευτερεύοντα κανάλια βοήθησαν στην οικοδόμηση διαλόγου μεταξύ των πλευρών με βαθιά δυσπιστία, με την ελπίδα ότι η καλύτερη επικοινωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματική πρόοδο.

Το 2023, το NBC ανέφερε ότι πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ είχαν μυστικές συνομιλίες με Ρώσους που πιστεύεται ότι ήταν κοντά στο Κρεμλίνο, με ορισμένα από τα μέλη να συναντήθηκαν τελικά με τον Λαβρόφ, τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Μία από τις πηγές του Reuters ανέφερε ότι οι συνομιλίες για το Track Two μπορεί τώρα να έχουν χάσει μεγάλο μέρος της συνάφειάς τους, καθώς Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη δημιουργήσει επίσημους διαύλους επικοινωνίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, η ουκρανική κυβέρνηση και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με αυτές τις πληροφορίες, αναφέρει το Reuters.

Το «Όχι» της Ουγγαρίας στη βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία και σε νέα παράταση κυρώσεων της ΕΕ σε Ρώσους

Η ουγγρική κυβέρνηση θα εναντιωθεί στο νέο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να υποστηριχτεί η Ουκρανία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισεκ. δολαρίων), τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο χθες Πέμπτη, ενημέρωσε εκπρόσωπός του μέσω X.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας έχει σκοπό την ενίσχυση της θέσης του Κιέβου σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ θα έπρεπε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης, πρόσθεσε. «Δεν θα υποστηρίξουμε να ξοδεύονται χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων για να παραταθεί ο πόλεμος», υπογράμμισε ο κ. Σιγιάρτο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ζόλταν Κόβατς.

Εξάλλου, η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε Ρώσους και Λευκορώσους, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) παρουσίασε νωρίτερα χθες εισήγηση για επιπρόσθετη ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια αξίας 6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία.

Κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, το ποσό θα διατεθεί για την προμήθεια 1,5 εκατομμυρίων οβίδων για το πυροβολικό (3,5 δισεκ. ευρώ), για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας (500 εκατ. ευρώ) και για να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν δυο ουκρανικές ταξιαρχίες.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Δεν είναι σαφές ακόμη αν και ποιες άλλες χώρες μέλη τάσσονται υπέρ κι αν θα μπορέσει να προχωρήσει. Η χρηματοδότηση είναι επίσης πρόβλημα με βάση τους κανόνες της ΕΕ αν εναντιωθεί κάποια χώρα μέλος.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο κ. Σιγιάρτο έκανε λόγο περί 20 δισεκ. ευρώ, δεδομένου ότι το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί είναι 6 δισεκ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας αιτιολόγησε τη θέση της κυβέρνησής του τονίζοντας πως η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μετέστρεψε την κατάσταση «υπέρ της ειρήνης» και «βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε λύση», καθώς οι απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αναβίωσαν «την ελπίδα για την ειρήνη».

Ο κ. Σιγιάρτο βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Διαβάστε επίσης:

Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΚΑ, ΟΠΑΠ

Τι συμβαίνει σε ATTICA και ΟΠΑΠ, ο Προκοπίου, ο ΔΔ, η Λάτση και ο Αστέρας, η εισαγγελέας του ΑΠ στην Εθνική ΤΡΑΠΕΖΑ, τι συμβαίνει στις Σπέτσες, γιατί ο Άδωνις μένει στο Υγείας, ο ταβερνιάρης Τσαγκρίδης και ποιοι πήγαν Ρέμο για την ΕΛΕΠΑΠ

ΟΣΥ: Θέμα ημερών η κυκλοφορία των νέων 18μετρων λεωφορείων στην Αττική – Όλο το χρονοδιάγραμμα