Εν όψει της κρίσιμης για την Τουρκία Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια.

Η Άγκυρα δεν ανανέωσε την Navtex που έληξε στις 29 Νοεμβρίου, οπότε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επέστρεψε τα ξημερώματα της 30ης Νοεμβρίου στο λιμάνι της Αττάλειας, στις νότιες ακτές της Τουρκίας, έπειτα από ενάμιση μήνα παράνομων ερευνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 21:00 χθες βράδυ το Oruc Reis βγήκε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει η Τουρκία και έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Αττάλειας.

Το τουρκικό πλοίο συνόδευαν επίσης τα συνοδευτικά Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Το Oruc Reis έπλεε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα από τις 12 Οκτωβρίου και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ έκανε έρευνες.

Η ολοκλήρωση των ερευνών του Oruc Reis συμπίπτει χρονικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα μαζί με ένα μεγάλο μπλοκ ευρωπαϊκών χωρών ζητούν από την Γερμανία να προτείνει την ενεργοποίηση σκληρών οικονομικών μέτρων στην Άγκυρα.

Η απόφαση να απομακρυνθεί το Oruc Reis είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστεί από τον Ερντογάν ως κίνηση καλής θέλησης, ποντάροντας στο να μην επιβληθούν κυρώσεις.

Ωστόσο, η Αθήνα προειδοποιεί τους εταίρους της τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν είναι αφελής: «Δόθηκε στην Τουρκία κάθε ευκαιρία μέχρι σήμερα. Η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν ‘καλής θέλησης’ της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε προσχηματική ‘θετική’ χειρονομία,  θα έχει μόνο στόχο να αμβλυνθεί η εικόνα της κατ’ εξακολούθηση απαράδεκτης παραβατικής συμπεριφοράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο

Ξανά ένταση στο Αιγαίο: Νέα τουρκική NAVTEX – Κοντά σε Καστελόριζο και Ρόδο το Oruc Reis