Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Το ISIS ξανά στο προσκήνιο των Βρυξελλών

Μόλις τέσσερις μήνες από την τρομοκρατική επίθεση τζιχατιστών στο Παρίσι και ένα ακόμα συμβάν έρχεται να ξαναφέρει στο προσκήνιο τη τρομοκρατία του ISIS, στη καρδιά της Ευρώπης, στις Βρυξέλλες.

Είναι βέβαια, γνωστό ότι οι έρευνες της γαλλικής αστυνομίας και της βελγικής αντίστοιχα δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή.

Οι Βρυξέλλες, ακόμα μία φορά, είναι το μέρος όπου πραγματοποιείται ανθρωποκυνηγητό, στημένο από από τη βελγική και τη γαλλική αστυνομία, σε προσπάθεια αναζήτησης υπόπτων τρομοκρατών.

Η βελγική αστυνομία εισέβαλε για έρευνες σχετικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία σε διαμέρισμα στο προάστιο Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου -απρόσμενα- δέχθηκε καταιγισμό πυρών, τα οποία πυρά είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών. Ενώ ένας από τους υπόπτους τρομοκράτες βρέθηκε νεκρός και τουλάχιστον ακόμα ένας κατόρθωσε να δραπετεύσει.

Η αντιτρομοκρατική αυτή επιχείρηση εξελίχθηκε , αδόκητα, σε «μακελειό». Έτσι οι Βρυξέλλες τέθηκαν σε συναγερμό, ενώ ακόμα και σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή τέθηκαν σε «lock down», με «παγιδευμένα» μέσα τα παιδιά.

Η ταυτοποίηση του νεκρού τρομοκράτη, που κρατούσε καλάζνικοφ, δεν έχει γίνει ακόμα. Ενώ για τον καταζητούμενο τα πράγματα είναι περίπλοκα, αφού οι κατήγοροι του Βελγίου αφού επιβεβαίωσαν πως ο νεκρός τρομοκράτης δεν είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ- ο τζιχαντιστής δηλαδή που συμμετείχε στις επιθέσεις του Παρισιού και κατόρθωσε να διαφύγει- χωρίς όμως να διαψεύδουν τις πληροφορίες πως αυτός είναι ο ύποπτος καταζητούμενος.

Πηγή από την γαλλική αστυνομία επιβεβαίωσε ωστόσο πως η επιχείρηση σχετίζεται με τουλάχιστον έναν από τους έντεκα που έχουν ήδη κατηγορηθεί από τις αρχές του Βελγίου για σχέσεις με τα χτυπήματα εκείνα.

Αμέσως μετά την έφοδο στο διαμέρισμα, ξεκίνησε μια γιγαντιαία επιχείρηση με την εμπλοκή δυνάμεων τόσο εδάφους, όσο και αέρος, αφού τουλάχιστον ένα ελικόπτερο πετούσε επί ώρες πάνω από την πόλη.

Παράλληλα σήμερα, συγκαλείται το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.
Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα ήταν χθες ιδιαίτερα αυστηρά, με δυνάμεις του στρατού να περιπολούν στους δρόμους, καθώς η γαλλοβελγική αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχιζόταν στο προάστιο Φορέ. Το Βέλγιο, με αριθμό μουσουλμάνων κατοίκων που υπερβαίνει το 5% του συνολικού πληθυσμού, εμφανίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό πολιτών χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.