Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Τι συμβαίνει με τον Μπάιντεν; Τα σενάρια για την αποχώρησή του από την εκλογική κούρσα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία

Τζο Μπάιντεν (EPA/Radek Pietruszka)

Η μία ατυχής εμφάνιση έρχεται μετά την άλλη για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τους Δημοκρατικούς να τρώγονται μεταξύ τους για την πνευματική κατάσταση του 81χρονου.

Την Παρασκευή σε μια αξιοσημείωτη γκάφα σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Μπάιντεν δήλωσε «περήφανος που ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο», μπερδεύοντας τον εαυτό του με την Καμάλα Χάρις.

Εικάζεται ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα ήθελε να δώσει έμφαση στον διορισμό της Καμάλα Χάρις ως πρώτης μαύρης γυναίκας αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, προκάλεσε για μία ακόμη φορά ένταση στο κόμμα του όπως και στην κοινή γνώμη, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Πόσο εύκολο είναι όμως να κάνει στην άκρη, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, απέναντι από έναν Ντόναλντ Τραμπ που φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος; Κι αν δεν φύγει; Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα για τους Δημοκρατικούς και για τον ίδιο τον Μπάιντεν;

Σε αναζήτηση υποψηφίου

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν τις εκλογές;

Κάποιοι  Δημοκρατικοί σχεδιάζουν ήδη να προτείνουν την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις (ναι αυτή με την οποία μπερδεύτηκε ο Μπάιντεν, αποκαλώντας τον εαυτό του μαύρη γυναίκα) όσο πιο άμεσα γίνεται.

Ο υποψήφιος του κόμματος θα επιλεγεί επίσημα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου, όπου θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των αντιπροσώπων, δηλαδή των αξιωματούχων του κόμματος που επιλέγουν επίσημα τον υποψήφιο.

Εάν ο κ. Μπάιντεν αποχωρήσει οικειοθελώς, οι Δημοκρατικοί θα έμεναν με ένα ανοιχτό συνέδριο όπου θα πρότειναν πιθανούς υποψηφίους μέχρι κάποιος από αυτούς να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των αντιπροσώπων.

Αναγκαστική παραίτηση;

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν παραιτείται. Παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα που τον θέλουν με το ένα πόδι εκτός εκλογικής κούρσας και τα ατοπήματά του που τα δικαιολογεί υποστηρίζοντας ότι «έπαθε τζετ-λαγκ», αυτός διαψεύδει οποιοδήποτε σενάριο.

Με τους Δημοκρατικούς να είναι σε σύγχυση κάθε φορά που ο Μπάιντεν ανοίγει το στόμα του, συζητείται -τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσιευμάτων- και το σενάριο αναγκαστικής εξόδου.

Αν και ο Μπάιντεν είχε κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων του κόμματος, υπάρχουν παραθυράκια στη διαδικασία που επιτρέπουν να στηριχθεί και κάποιος άλλος υποψήφιος. Μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ αυτή η δικλείδα, με τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με τους αναλυτές να μην είναι έτοιμοι να γίνουν τόσο επιθετικοί εντός του κόμματός τους.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο αλλαγής των κανονισμών για την επιλογή προέδρου, στην περίπτωση που η κατάσταση του Μπάιντεν κριθεί μη αναστρέψιμη.

Μετά τον Μπάιντεν ποιός; Πολλοί Δημοκρατικοί έχουν αναφέρει το όνομα της Καμάλα Χάρις, όμως ακόμα κι αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί μόνος του, στη Χάρις δεν θα χαριστεί τίποτα. Θα πρέπει από την αρχή να διεκδικήσει και να κερδίσει την ψήφο των αντιπροσώπων.

Ένα μειονέκτημά της: η χαμηλή δημοτικότητά της στο αμερικάνικο κοινό.

Τι είναι η 25η τροπολογία

Η 25η τροπολογία του Συντάγματος επιτρέπει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και στην πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου να κηρύξουν τον πρόεδρο ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Στην περίπτωση αυτή, η εξουσία μεταβιβάζεται στον αντιπρόεδρο για να εκτελεί χρέη υπηρεσιακού προέδρου.

Με την κατάσταση στο κόμμα των Δημοκρατικών να είναι εκρηκτική, πολλοί έχουν θυμηθεί αυτή την τροπολογία. Επιπλέον, υψηλόβαθμα στελέχη των  Ρεπουμπλικάνων, μετά το ντιμπέιτ, κάλεσαν το υπουργικό συμβούλιο του κ. Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο επίκλησης της ρήτρας αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο προέτρεπε τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να επικαλεστεί την 25η τροπολογία για να ανατρέψει τον Τραμπ, αλλά η κίνηση αυτή δεν οδήγησε πουθενά.

Διαβάστε επίσης:

Economist κατά Μπάιντεν: «Σκληρό» εξώφυλλο με «πι» στη θέση του Αμερικανού Προέδρου – «Γιατί πρέπει να αποσυρθεί»

Νέα γκάφα Μπάιντεν: «Είναι υπερήφανος που είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο»

ΗΠΑ – προεδρικές εκλογές: «Δεν πάω πουθενά», λέει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν