Με επίσκεψη στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά όχι στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη θητεία του ως Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας, ο τέως Πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πλούσιο παρασκήνιο περί τα ενεργειακά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Όπως αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, αφενός η Συμφωνία Ισραήλ- Λιβάνου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, με την υψηλή επιστασία του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Μπάιντεν Άμος Χοκστάιν. Αφετέρου η «ντρίπλα» Πούτιν προς τις Βρυξέλλες, με το «δέλεαρ» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διοχετεύσει φυσικό αέριο μέσω Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία και από εκεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ, λίγο αργότερα, να επαναλαμβάνει την πρόταση του «αφεντικού» του για την επίτευξη αυτής της …λύσης, προσδιορίζοντας μάλιστα και το…χωροταξικό: αυτός ο νέος κόμβος θα μπορούσε να δημιουργηθεί στα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, (σύμπτωση;) την περιοχή, και συγκεκριμένα το Βουκουρέστι, τη Σόφια και την Άγκυρα, επισκέπτεται ο κ. Πάιατ, ο οποίος, σύμφωνα με την διπλωματική έκφραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συναντάται «με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ηγέτες του ενεργειακού τομέα για την προώθηση των διμερών και εμπορικών ενεργειακών σχέσεων». Με τους οποίους «συζητούν τις κοινές προσπάθειες για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την περαιτέρω μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».

Μάλιστα, στην ατζέντα των συζητήσεων του Αμερικανού αξιωματούχου στο Βουκουρέστι θα βρεθούν και ζητήματα «προώθησης της μη στρατιωτικής συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια». Ενώ, στη Σόφια, ο κ. Πάιατ συναντάται  με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ομάδες του ιδιωτικού τομέα «για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών και του συντονισμού ενεργειακής ασφάλειας».

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως, η παρουσία και οι δηλώσεις του Υφυπουργού των ΗΠΑ στην Τουρκία. Εκεί, όχι μόνο ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Clean Energy Outlook», που να σημειωθεί οργανώθηκε από το Atlantic Council Türkiye και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά προέβη και σε αποκαλύψεις.

«Από τον Φεβρουάριο, το 70% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ έχει φτάσει στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ φέτος βρίσκονται σε καλό δρόμο για να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, αντανακλώντας τόσο το πλεονέκτημα των ενεργειακών πόρων των ΗΠΑ όσο και την εφευρετικότητα και την ευελιξία μας».

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Πάιατ, δεν δίστασε να αναδείξει τον ρόλο της Τουρκίας και τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας σε αυτές τις προσπάθειες. Με την Τουρκία, έχουμε συνεργαστεί για να προχωρήσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έργα που διαφοροποιούν τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη. Εκτιμούμε επίσης πολύ αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τις δικές της νέες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης για να υποστηρίξει την παράδοση LNG στους γείτονές της.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε την Τουρκία “πραγματικό ηγέτη” σε αυτή την προσπάθεια με πάνω από 50% εγκατεστημένη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως μεγάλη οικονομία και σύμμαχος του ΝΑΤΟη Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις περιφερειακές προσπάθειες διαφοροποίησης και μετάβασης του ενεργειακού εφοδιασμού, των οποίων ο TANAP και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι μόνο τα πιο σημαντικά παραδείγματα, υπογράμμισε.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δηλώσεις του Τούρκου Υφυπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση, το υδρογόνο και η πυρηνική ενέργεια είναι εναλλακτικοί πόροι που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με ισχυρές και βιώσιμες πολιτικές και επενδύσεις.

Ο στόχος μας να γίνουμε μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα ως το 2050, θα πραγματοποιηθεί μέσω της περιφερειακής συνεργασίας και επενδύσεωνΜπαίνουμε σε μια νέα εποχή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλές δυνατότητες διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, δίνοντας μίαν άλλη διάσταση στις εξελίξεις, κυρίως αυτές που λαμβάνουν χώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες….

Διαβάστε επίσης

Επίτροπος Διεύρυνσης: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ

Κρεμλίνο: Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν για πιθανές λύσεις στο Ουκρανικό

Φον ντερ Λάιεν: «Ο Πούτιν έχει εξαπολύσει επισιτιστικό πόλεμο σε όλο κόσμο»