Συνεχίζεται η προέλαση των τζιχαντιστών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή δύο ημερών κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ

Οι νέες πληροφορίες, λίγες ώρες μετά τις αναφορές για πραξικόπημα κατά του προέδου της Συρίας, κάνουν λόγο για εισβολή στο παλάτι του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι αντάρτες εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την προέλαση των ισλαμιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου.

Σε σχετικό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου φαίνονται ένοπλοι να περιφέρονται μέσα σε ένα κτήριο, που φέρεται να είναι το προεδρικό ανάκτορο.

Μέχρι το Σάββατο, οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού.

Η αιφνιδιαστική επίθεση προκάλεσε τα πρώτα ρωσικά πλήγματα στο Χαλέπι από το 2016. Τότε ο συριακός στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από την πόλη.

Της επίθεσης ηγήθηκε η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – η οποία έχει μακρά ιστορία στη συριακή σύγκρουση.

Διπλωματικός πυρετός στη Συρία μετά την είσοδο των τζιχαντιστών στο Χαλέπι

Νέα εστία κινδύνου στη Μέση Ανατολή αποτελεί πλέον το Χαλέπι της Συρίας, όπου οι τζιχαντιστές από χθες έχουν καταλάβει σχεδόν όλη τη πόλη.

Από την Τετάρτη που άρχισαν τις επιθέσεις, πάνω από 320 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αργά το βράδυ στη Δαμασκό, ακούγονταν πυροβολισμοί. Υπήρξαν πληροφορίες για πραξικόπημα κατά του Ασάντ, οι οποίες ωστόσο δεν επαληθεύτηκαν.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Χαλέπι, με την Ρωσία, στήριγμα της κυβέρνησης Ασάντ, να εξαπολύει αεροπορικές επιθέσεις σε βάρος τους. Από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν και 16 άμαχοι, με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού πρακτορείου, να κάνει λόγο για απανθρακωμένα σώματα και πτώματα στο οδόστρωμα.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την εισβολή των τζιχαντιστών, εξέδωσε ανακοίνωση, στη οποία διαβεβαίωσεπως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και γι’ αυτό από χθες έχει ξεσπάσει ένας διπλωματικός «πυρετός», με τη Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν, το Κατάρ και το Ιράκ, να έχουν επικοινωνία με την κυβέρνηση Ασάντ.

Διαβάστε επίσης

Ζελένσκι: Θέλουμε όπλα και εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Οι ΗΠΑ δεν εξετάζουν την ιδέα επιστροφής πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Λευκός Οίκος: Απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα εκεχειρία στη Γάζα