Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Θρίλερ και σκληρό παζάρι στην Ευρώπη: Όλα ή τίποτα

Συνεχίζεται η μάχη  στις Βρυξέλλες για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ καθώς παρά το γεγονός πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μετά το χθεσινό ναυάγιο μιας μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής, φαίνεται να  έχουν συμφωνήσει καταρχήν σε κάποια ονόματα, τίποτα δεν είναι βέβαιο αν οι συζητήσεις δεν ολοκληρωθούν.

Η αναζήτηση ισορροπιών μεταξύ γυναικών αντρών, Βορρά-Νότου και των διαφορετικών κομμάτων κάνουν το αποτέλεσμα της εξίσωσης τελικά απρόβλεπτο. Ταυτόχρονα στόχος είναι Βρυξέλλες και Στρασβούργο να καταφέρουν να αποφύγουν μια ενδο-ευρωπαϊκή θεσμική κρίση (ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυάγιο κάθε απόπειρα συμβιβασμού.

Ταυτόχρονα ισχύει και ο κανόνας που λέει “αν δεν υπάρξει συμφωνία για όλες τις θέσεις δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για καμία επιμέρους θέση” δυσκολεύοντας παρά πάνω το γρίφο, αφού το  «όλα ή τίποτα» δεν αφήνει περιθώριο για έστω κάποιες συμφωνίες. Σημειώνεται ότι από τη συνάντηση των «26» στις Βρυξέλλες  απουσιάζουν οι αρχηγοί των δύο ελληνόφωνων κρατών της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης της Κύπρου για ιατρικούς λόγους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Τσίπρας για… προεκλογικούς λόγους.

Την ίδια στιγμή στο Στρασβούργο  συνήλθε σήμερα για πρώτη φορά σε Σώμα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου με την νέα του σύνθεση που προέκυψε μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Αυτή την ώρα, απόγευμα Τρίτης, συναντιέται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ  στο Στρασβούργο για να συζητήσουν και ενδεχομένως να μπλοκάρουν κάθε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που θα έδινε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από κοινού σε έναν σοσιαλδημοκράτη και έναν κεντροδεξιό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως της οιασδήποτε συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εν τέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον (ή στην) προτεινόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Η πολιτική ομάδα των σοσιαλδημοκρατών αρνείται προς το παρόν να δεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία του Κοινοβουλίου με τον Μάνφρεντ Βέμπερ. ενώ το ΕΛΚ εκφράζει έντονες αντιδράσεις για τον Βούλγαρο Σεργκέι Στάνισεφ λόγω της συμμετοχής του σε αμφιλεγόμενες υποθέσεις διαφθοράς.

Η λίστα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες με τα πρόσωπα που προαλείφονται για τα κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα είναι:

  1. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν: Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, είναι ένα συμβιβαστικό πρόσωπο και θεωρείται κατάλληλη για να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
  2. Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ: Η Γαλλίδα «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ θεωρείται καλή λύση για να διαδεχτεί τον Μάριο Ντράγκι.
  3. Το αξίωμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
  4. Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς αναλαμβάνει το αξίωμα του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε
  5. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- επί 2,5 χρόνια ο Γερμανός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ και επί 2,5 χρόνια οι Σοσιαλιστές.