ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει η Τουρκία στις εξελίξεις στην Συρία και την ισχυρή επιρροή στην νέα ηγεσία της χώρας, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετέβη σήμερα στην Δαμασκό και συναντήθηκε με τον Αλ Τζολανί στο Προεδρικό Μέγαρο. Προηγήθηκε η επίσκεψη του αρχηγού της ΜΙΤ, Ι. Καλίν στην Δαμασκό, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα μεταβεί και αυτός στην Συρία.
Ο Φιντάν, στην θητεία του στην ΜΙΤ, είχε χειρισθεί την συριακή κρίση και αυτός είναι που είχε αποκαταστήσει τις επαφές με τις τζιχαντιστικές ομάδες και οργανώσεις οι οποίες τελικά ανέτρεψαν τον Άσαντ. Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών είναι φυσικά τα επόμενα βήματα της νέας ηγεσίας στην Συρία, και προτεραιότητα για την Άγκυρα είναι η αντιμετώπιση του «κουρδικού προβλήματος» καθώς απαιτεί από την Δαμασκό να κινηθεί ώστε να καταλυθεί η αυτόνομη κουρδική οντότητα στην Βορειοανατολική Συρία και να αφοπλισθεί ο SDF. Η Τουρκία μάλιστα επικαλείται ως επιχείρημα όχι μόνο την δική της ασφάλεια αλλά και την διασφάλιση της ακεραιότητας της Συρίας. Παρά το γεγονός ότι η ίδια είναι που κατέχει ένα σημαντικό τμήμα συριακών εδαφών στα δυτικά σύνορα των δυο χωρών.
Ο Χ.Φινταν δεν απέκλεισε και τουρκική στρατιωτική παρέμβαση λέγοντας ότι εάν δεν κινηθεί η Δαμασκός τότε η Τουρκία θα «κάνει ότι είναι αναγκαίο» για την ασφάλεια της .
Στην συνάντηση Φιντάν – Αλ Τζολανί που ο οπλαρχηγός του HTS εμφανίστηκε όχι απλώς με κουστούμι αλλά και με γραβάτα, συζητείται και η διαδικασία μετάβασης ώστε να γίνει με τρόπο που θα καθησυχασθεί η διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις της νέας ηγεσίας της χώρας καθώς η ανησυχία από το τζιχαντιστικό παρελθόν του Αλ Τζολανί παραμένει και δημιουργεί κλίμα καχυποψίας.
Η Τουρκία η οποία έχει αναλάβει ρόλο καθοδηγητή και προστάτη του νέου καθεστώτος, επιδιώκοντας την επέκταση της επιρροής της αλλά και της εκπλήρωσης του στόχου για εξάλειψη της αυτόνομης κουρδικής οντότητας έχει υποσχεθεί πλήρη διπλωματική και πολιτική στήριξη στον Αλ Τζολανί αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας και να ανοίξει ο κρουνοί χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσες ανάγκες. Στην ατζέντα των τουρκοσυριακών συνομιλιών είναι φυσικά και το Ισραήλ καθώς η Άγκυρα έχει καταδικάσει την κατάληψη της νεκρής ζώνης στα υψίπεδα του Γκολάν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις.
Η Ουάσινγκτον απέσυρε προχθές, Παρασκευή, την επικήρυξη του νέου ηγέτη της Συρίας, η ριζοσπαστική οργάνωση του οποίου Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) εξακολουθεί ωστόσο να χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από πολλές δυτικές χώρες.
Υψηλόβαθμος Σύρος διπλωμάτης δήλωσε στο AFP στο Ριάντ πως η σαουδαραβική κυβέρνηση αποκατέστησε επίσης επαφή με τις νέες συριακές αρχές και θα στέιλει αντιπροσωπεία στη Δαμασκό.
Ο Τζολάνι υποδέχθηκε εξάλλου στη Δαμασκό τον επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, για μια πρώτη συνάντηση με έναν ηγέτη της γειτονικής χώρας, που υπέφερε επί δεκαετίες από την ανάμιξη της οικογένειας Άσαντ στην οποία αποδίδονται πολλές βιαιότητες, μεταξύ των οποίων πολλές δολοφονίες.
Η Συρία δεν θα έχει πλέον «αρνητική ανάμιξη στον Λίβανο και και θα σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητά του (…) και τη σταθερότητά του», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Σάρα.
«Θα κρατηθεί σε ίση απόσταση από όλους» στον Λίβανο, πρόσθεσε, λέγοντας πως η Συρία υπήρξε στο παρελθόν «πηγή φόβου» στον Λίβανο.
Ο Τζουμπλάτ ήταν επικεφαλής μιας σημαντικής αντιπροσωπείας βουλευτών του κοινοβουλευτικού μπλοκ του, μεταξύ των οποίων ο γιος του Ταϊμούρ, που τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Προοδευτικού Κόμματος, και Δρούζοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι.
Συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον Άχμαντ αλ Σάρα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με κοστούμι και γραβάτα, και ο οποίος ήταν μέχρι τώρα γνωστός με το πολεμικό του όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι.
Ο Τζουμπλάτ κατηγορεί την έκπτωτη συριακή εξουσία ότι δολοφόνησε τον πατέρα του Καμάλ Τζουμπλάτ το 1977 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Οι δολοφονίες πολλών άλλων Λιβανέζων αντισύρων αξιωματούχων αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στον προκάτοχό του, τον πατέρα του Χάφεζ.
Η μειονότητα των Δρούζων, μια σέχτα που προέρχεται από το ισλάμ, διαμοιράζεται ανάμεσα στον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ.
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως προστάτη των μειονοτήτων σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες , οι νέες αρχές, που προέρχονται από τους ισλαμιστές της HTS, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταχειριστούν τις μειονότητες μιας πολυεθνικής χώρας με διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η μεταβατική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Σύρων.
Ο Σάρα κάλεσε τους Λιβανέζους να «διαγράψουν από τη μνήμη τους την ανάμνηση της παλιάς Συρίας στον Λίβανο».
Ο συριακός στρατός είχε παρέμβει στον Λίβανο εν μέσω εμφυλίου πολέμου το 1976, και σε διάφορα επεισόδια της λιβανικής σύγκρουσης προτού αποσυρθεί το 2005 υπό λαϊκή πίεση μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.
Ο γιος του Ραφίκ Χαρίρι Σάαντ και πολλοί Λιβανέζοι πολιτικοί είχαν κατηγορήσει τη συριακή εξουσία για τη δολοφονία αυτή, για την οποία διεθνές δικαστήριο έκρινε ενόχους μέλη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της Συρίας.
Ο νέος ηγέτης της Συρίας κατήγγειλε εξάλλου τον ρόλο που έπαιζε το Ιράν στη Συρία, λέγοντας πως η παρουσία «ιρανικών πολιτοφυλακών αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλες τις περιφερειακές χώρες και διεθνώς».
Η Ρωσία και το Ιράν με τις συμμαχικές πολιτοφυλακές τους και κυρίως με την ισχυρή Χεζμπολάχ, ήταν οι κύριοι υποστηρικτές της εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011 και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 500.000 ανθρώπων.
Το Ιράν «δεν έχει» ‘συμπληρώματα’ στη Μέση Ανατολή και δεν τα «έχει ανάγκη», δήλωσε σήμερα ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Διαβάστε επίσης:
Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα