Στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντιο και υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 αναφέρεται με άρθρο της η Süddeutsche Zeitung.

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle,  η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως «η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών».

»Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε “περίεργο” το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις», σημειώνει η SZ και εξηγεί:

«Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».

Διαβάστε επίσης:

Μηχανισμός πλαφόν χονδρικής: Συγκέντρωσε €332 εκατ. σε 15 μέρες – Τη Δευτέρα τα τιμολόγια Αυγούστου

ΡΑΕ: Πότε οι προμηθευτές πρέπει να δεσμεύσουν δυναμικότητες σε αποθήκες αερίου – Τι προτείνει το Σχέδιο Ασφάλειας Εφοδιασμού