Οι δραματικές εξελίξεις στην Γαλλία και το ρίσκο που πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές εντείνουν την ανησυχία στις διεθνείς αγορές.

Τους επόμενους μήνες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ αναμένεται να δημιουργήσουν μία εύθραυστη κατάσταση στις ήδη ασταθείς αγορές, λόγω επιτοκίων.

Η χρονιά ξεκίνησε αισιόδοξα με αναλυτές και traders να προετοιμάζονται για το έτος των μεγάλων περικοπών στα επιτόκια και την επιστροφή στο «φθηνό χρήμα», μία εκτίμηση που διέψευσε ο επίμονος πληθωρισμός και η σκληρή στάση των κεντρικών τραπεζιτών, που φοβούνται μην αποχωρήσουν νωρίς από τη μάχη με τις υψηλές τιμές.

Σε αυτό το δύσκολο μακροοικονομικό σκηνικό, οι ευρωεκλογές αποτέλεσαν ένα ακόμα πλήγμα για τις αγορές, καθώς προστέθηκε μία ακόμα εκλογική διαδικασία.

Πολιτικό χάος στη Γαλλία

H 9η Ιουνίου ήταν μία δραματική νύχτα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Το κόμμα του υπέστη συντριβή από την βασική του αντίπαλο, Μαρί Λεπέν. Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν πέτυχε εντυπωσιακά ποσοστό, αφήνοντας πίσω το κόμμα του Μακρόν.

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία, αν οι Γάλλοι μας εμπιστευτούν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές», δήλωσε η Λεπέν, με τον Μακρόν να αποφασίζει για ένα all-in παιχνίδι, που θα παιχτεί σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Ο Μακρόν επιχειρεί να αιφνιδιάσει τόσο τη Λεπέν, η οποία είχε μία καθαρή νίκη στις ευρωεκλογές, όσο και τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με ανάλυση του Politico. Άλλωστε στην αρένα των βουλευτικών εκλογών, δεν αναμένεται να είναι τόσο ξεκάθαρη η νίκη της Λεπέν, όσο αποτυπώθηκε το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Ο Μακρόν πιστεύει στο στοίχημα που έβαλε, οι αγορές από την άλλη δεν νιώθουν τόσο ριψοκίνδυνες. Η πολιτική αστάθεια που έφερε η απόφαση του Γάλλου προέδρου, τιμώρησε τις αγορές και ιδίως τον γαλλικό χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, στη σκιά της υποβάθμισης της αξιολόγησης του δημοσίου χρέους της από την Standard & Poor’s, πριν ένα μήνα. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν.

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα

Σε πολιτικές αναλύσεις είναι διάχυτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Λεπέν σε μία εκλογική διαδικασία, που δεν συνδέεται έντονα με «ανώδυνη» ψήφο διαμαρτυρίας, όπως οι ευρωεκλογές Βέβαια, στην περίπτωση της Γαλλίας, μόνο ανώδυνο δεν αποδείχθηκε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Ο Μακρόν ποντάρει στη συσπείρωση κατά της ακροδεξιάς, ένα στοίχημα που κέρδισε και το 2022, όταν κατάφερε να επικρατήσει της Λεπέν με 18% διαφορά.

Οι διαφορές από το 2022 είναι η άνοδος –όχι όμως στο επίπεδο που φοβούνταν οι Βρυξέλλες- της ακροδεξιάς αλλά και το γεγονός ότι πλέον ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Λεπέν, έχει πετύχει να θεωρείται ως μία σχετικά mainstream επιλογή στο μυαλό των Γάλλων ψηφοφόρων. Η ίδια έχει ρίξει τους τόνους, χωρίς όμως να ξεφεύγει ο πολιτικός της λόγος από τις πάγιες θέσεις της.

Στην περίπτωση που ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών, ο Μακρόν είναι πιθανόν να αναγκαστεί να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνασπισμού, ένα σενάριο που ίσως έδινε απρόβλεπτη δύναμη στην ακροδεξιά.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι ευρωαγορές αλλά και οι γαλλικές μετοχές δεν θα έχουν υπερβολικές αντιδράσεις στο δρόμο για την κάλπη. Ναι μεν δέχονται και θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις, όμως η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ώστε οι αγορές να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό.

Ηρεμία στην Βρετανία

Σε ανάλυση της για τα πολιτικά τεκταινόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ING σχολιάζει: «Οι επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συνηθίσει στο πολιτικό δράμα», σε μία προσπάθεια να εξηγήσει το λόγο που οι αγορές παραμένουν σε σχετική ηρεμία.

Η πρώτη αντίδραση με την ανακοίνωση-σοκ του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ήταν περιορισμένη. Με τους Εργατικούς να προηγούνται και την αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας να θεωρείται δεδομένη, οι ομοιότητες μεταξύ των δύο κομμάτων στην πολιτική τους για τη δημοσιονομική πολιτική, δεν έχει επιφέρει αξιόλογο εκνευρισμό στις αγορές.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε τροχιά βελτίωσης, ύστερα από κάποια χρόνια πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, με τον Κιρ Στάρμερ, τον επικεφαλής των Εργατικών και αντίπαλο του Συντηρητικού Ρίσι Σούνακ, να εξαγγέλλει μεν την αλλαγή στην Βρετανία, χωρίς όμως να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της χώρας.

Το καθαρό προβάδισμα των Εργατικών, λίγο πριν τις 4 Ιουλίου, ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, καθησυχάζει τις αγορές για μια «καθαρή» διακυβέρνηση, εφόσον νικήσουν οι Εργατικοί, χωρίς εκπλήξεις ή εμπόδια στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ακόμα όμως και σε περίπτωση ανατροπής, με τον Σούνακ να παίρνει κεφάλι, τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί έχουν τονίσει ότι θα επιμείνουν στους υφιστάμενους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι εποπτεύονται από το ανεξάρτητο Γραφείο Ευθύνης για τον Προϋπολογισμό.

Άλλωστε η δημοσιονομική κρίση του 2022 παραμένει ακόμα μια νωπή ανάμνηση, με καμία από τις δύο πλευρές να μη διακινδυνεύσει τα κεκτημένα της, όμως έκανε η Λιζ Τρας.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των αγορών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία λίγες ημέρες πριν (στις 20 Ιουνίου) θα ανακοινώσει την απόφασή της για την πορεία των επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές στο Λονδίνο δεν θα επηρεαστούν –ελλείψει φυσικά δυσάρεστων εκπλήξεων- από τις εκλογές αλλά από τη νομισματική πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει την επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο, ενώ οι traders, ποντάρουν σε μία πρώτη κίνηση τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχήματα της Wall Street

Με τις δημοσκοπήσεις να  μη δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα, η Wall Street σκέφτεται ήδη πώς να τοποθετηθεί στις αγορές την επομένη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ για 34 κατηγορίες την προηγούμενη εβδομάδα, δεν επηρέασε την ψήφο των πολιτών σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν οριακό προβάδισμα είτε του Τραμπ είτε του νυν προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι traders έχουν πολλά να υπολογίσουν για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τη New York Times, η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί και θα πάρει  χέρι-χέρι με τις αποφάσεις της Fed.

Κατά την προηγούμενη εκλογή του Τραμπ το 2016, οι αγορές προεκλογικά κατέγραφαν αστάθεια, αμέσως μετά όμως προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα.

Η «διαίρεση» που παραδοσιακά συναντάται στον έλεγχο μεταξύ Προεδρίας, Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων –κάτι που αναμένεται και σε αυτή την εκλογική μάχη- αν και φαινομενικά χαοτική, είναι μια κατάσταση που χαιρετίζουν οι αγορές. Οι ακραίες πολιτικές περιορίζονται και η σταθερότητα είναι δυσκολότερο να διακινδυνεύσει.

Δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε στην περίπτωση των ΗΠΑ, η πορεία των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η Fed

Με την μείωση του Ιουνίου να έχει αποκλειστεί, τα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν ισχυρή την εργασία και την οικονομία των ΗΠΑ, τα στοιχήματα των traders έχουν αναιρεθεί πολλές φορές μέσα στη χρονιά.

Οι επενδυτές πλέον κοιτάνε προς τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Δεκέμβριο –ένα μήνα μετά τις εκλογές- για να δούνε με πόσες κινήσεις μείωσης θα κλείσει η Fed το έτος.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Σε προεκλογικούς ρυθμούς εισήλθαν τα γαλλικά πολιτικά κόμματα λίγες μόλις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ευρωεκλογών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνομιλία με Μπελέρη, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη οι ευρωβουλευτές

Citi, Deutsche Bank και Capital Economics: Οι πρώτες σκέψεις των οίκων για τις νέες ισορροπίες στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές