Συνεδριάζουν σήμερα και αύριο οι Υπουργοί ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το μηχανισμό άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την έναρξη της Συνόδου, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι παρών στη Σύνοδο απόψε θα είναι ο Υπουργός ‘Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικοβ, ο οποίος θα ενημερώσει τους Συμμάχους για τα οπλικά συστήματα που χρειάζεται η χώρα του, ενώ με τη σειρά τους οι Σύμμαχοι αναμένεται να ανακοινώσουν νέα στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. «Οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να παρέχουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία, μεταξύ άλλων με βαρύ οπλισμό και συστήματα μεγάλου βεληνεκούς», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, που θα βοηθήσει τη χώρα να μετατρέψει τα οπλικά συστήματα σοβιετικής εποχής σε δυτικά συστήματα.

1

Σήμερα, εξάλλου, θα συναντηθεί στο ΝΑΤΟ η ομάδα στήριξης της Ουκρανίας, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για να συζητήσει τις επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Σχετικά με τις αιτήσεις προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι «εργαζόμαστε ενεργά για τα επόμενα βήματα της ενταξιακής διαδικασίας και στο μεταξύ λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας όλων των Συμμάχων». Καλωσόρισε το ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάποιες από τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατία.

«Εργαζόμαστε πολύ στενά με την Τουρκία για αυτές τις ανησυχίες. Ψάχνουμε τρόπους να βρούμε λύσεις το συντομότερο δυνατό, ώστε να γίνουν οι δύο Σκανδιναβικές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να βρεθεί μια λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Αύριο οι Υπουργοί ‘Αμυνας θα αντιμετωπίσουν την ανάγκη να ενισχύσουν σημαντικά το μηχανισμό αποτροπής και άμυνας, στη νέα πραγματικότητα ασφαλείας που δημιούργησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Γενς Στόλτενμπεργκ: Τα ατυχήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν πρέπει να επαναληφθούν

Στόλτενμπεργκ: Αποδεκτές οι ανησυχίες ασφάλειας της Άγκυρας για τις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας