Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Στο πολιτικό ναρκοπέδιο της Γαλλίας οι αγορές – Ψυχραιμία προς… ώρας

Μακρόν και Μελανσόν

Με ενδιαφέρον αναμένεται και σήμερα η κίνηση στις αγορές καθώς «κάθεται η σκόνη» του εκλογικού αιφνιδιασμού στη Γαλλία απέναντι στον οποίο τα ομόλογα αντέδρασαν πάντως ψύχραιμα με περιορισμένες μεταβολές καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες πληροφορίες για τη σύνθεση του γαλλικού Κοινοβουλίου. Σήμερα στην εξίσωση των επενδυτών μπαίνουν πρόσθετα στοιχεία από την κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, προκειμένου να ανιχνεύσουν νέες ενδείξεις για την νομισματική πολιτική ενώ κρίσιμα είναι και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Πέμπτη.

Στη Γηραιά Ήπειρο τα γαλλικά ομόλογα κινούνταν χθες με μικρές μεταβολές στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου σημείωσαν σημαντική άνοδο υπό το φόβο της επικράτησης του σχηματισμού Λεπέν ως της πρώτης πολιτικής δύναμης στις γαλλικές εκλογές. Στα τέλη του περασμένου μήνα η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του γαλλικού και του γερμανικού Bund δοκίμασε επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί από την κρίση του 2012.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινούνταν αργά χθες το απόγευμα στη ζώνη του 3,5% με 3,6% με μικρή πτώση ενώ το ιταλικό ήταν οριακά κάτω του 4% στο 3,9%. Το spread του ιταλικού έναντι του γερμανικού Bund περιορίστηκε ελαφρώς στις 138 μονάδες με τις αγορές να αποτιμούν μεν ως ανησυχητική την επικράτηση της Αριστερής Συμμαχίας, με το επιθετικό και δαπανηρό της πρόγραμμα, αλλά να αποτιμούν θετικά το ότι δεν έχει την πλειοψηφία για να υλοποιήσει τις προθέσεις της.

Πώς τα βλέπει η Αθήνα

Στην Αθήνα η κατάσταση στην αγορά ομολόγων δεν προκαλεί ανησυχία προς ώρας. Ωστόσο η ευρύτερη νευρικότητα στις αγορές, ελέω Γαλλίας, έχει έλθει για να μείνει και η τάση αυτή αναμένεται να εντείνεται όσο θα προσεγγίζουμε προς τον Σεπτέμβριο που η Γαλλία θα πρέπει να καταθέσει τον νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της. Αυτή η προοπτική θα είναι μια πρόκληση καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί για να πάρει η χώρα γενναία μέτρα και περικοπές  προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, γεγονός που διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο έντασης με τις Βρυξέλλες, στην επίσημη πρώτη της κατάθεσης των νέων πλαισίων με τους νέους κανόνες.

Εφόσον δε η Γαλλία, υπό την επιρροή της Αριστερής Συμμαχίας δεν προβεί στις περικοπές που θέλουν να δουν οι αγορές είναι πιθανόν αυτό να οδηγήσει σε διεύρυνση των spread και των αποδόσεων, πλήττοντας την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι πιο αδύναμοι κρίκοι, στους οποίους ανήκει η Ελλάδα, όχι λόγω κακής δημοσιονομικής διαχείρισης αλλά λόγω υψηλού χρέους και χαμηλής συγκριτικά με άλλα μέλη πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα περιθώρια δημοσιονομικής «διολίσθησης» για τη χώρα μας είναι πλέον ανύπαρκτα. Αυτό καθιστά το νέο Μεσοπρόθεσμο, που επίσης αναμένεται να κατατεθεί το Σεπτέμβριο, μια αυστηρή άσκηση για το οικονομικό επιτελείο, καθώς σε ένα περιβάλλον νευρικότητας εξαιτίας της ρευστής κατάστασης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η δική μας διαχείριση δεν θα πρέπει να δώσει κανένα σήμα που μπορεί να εγείρει τον οποιοδήποτε δημοσιονομικό προβληματισμό.

Άλλωστε ως χώρα έχουμε σε εκκρεμότητα και το μεγάλο ζήτημα του να μας επιτραπεί να κάνουμε χρήση μέρους του σκληρού πυρήνα του μαξιλαριού για να αποπληρώσουμε πρόωρα χρέος, και υπό αυτό το πρίσμα οι κινήσεις πρέπει να παραμείνουν εξαιρετικά μετρημένες.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα για τις καταθέσεις της Πειραιώς, με θετικό outlook
Ζαν Λυκ Μελανσόν: Ποιος είναι ο ακροαριστερός αμφιλεγόμενος ηγέτης – Γιος ενός ταχυδρόμου και μιας δασκάλας, οπαδός του Ούγκο Τσάβες
Ελληνικό: Τι έχει αλλάξει στον σχεδιασμό, ποια έργα προστέθηκαν, ποια ακυρώνονται