Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Στην αντεπίθεση περνά ο Τραμπ μετά την ποινική δίωξή του – Ζητά να περικοπεί η χρηματοδότηση του FBI

Donald Trump - Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος ΗΠΑ

Να περικόψουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και του FBI ζήτησε ο Τραμπ από τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, περνώντας στην αντεπίθεση μετά την άσκηση εχθές ποινικής δίωξης σε βάρος του από την εισαγγελία του Μανχάταν.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, έβαλε στο στόχαστρο τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου, μετά την ιστορικής σημασίας κίνηση του εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ να του απαγγείλει κατηγορίες -κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά εναντίον πρώην ή εν ενεργεία Αμερικανού προέδρου- για συνολικά 35 κακουργηματικές πράξεις παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων, όωπς μεταδίδει το Reuters.

“Οι Ρεπουμπλιανοί στο Κογκρέσο πρέπει να περικόψουν τη χρηματοδότηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI έως ότου λογικευθούν”, έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social.

Η πρόταση Τραμπ αντιτίθενται με τη γενικότερη στάση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι στο παρελθόν υποστήριξαν την ενίσχυση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και επέκριναν τις προτάσεις ορισμένων αριστερών, τα τελευταία χρόνια”, για “αποχρηματοδότηση” των τοπικών αστυνομικών τμημάτων.

Ο Τραμπ, που διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2017 έως το 2021, είχε επίσης υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της θητείας του την αύξηση των δαπανών για το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας των ΗΠΑ, FBI.

Η αλλαγή στάσης του Τραμπ οφείλεται στο ότι σφίγγει ο κλοιός των αρχών γύρω από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος εκτός από τις ποινικές διώξεις που του ασκήθηκαν εχθές, βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο δύο ποινικών ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για τις οποίες μάλιστα έχει οριστεί ειδικός εισαγγελέας από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ ΓΚάρλαντ. Η πρώτη από τις δύο έρευνες επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Τραμπ και των συμμάχων του να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020, οπότε ο Τραμπ έχασε την προεδρία από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ενώ η δεύτερη αφορά απόρρητα έγγραφα που κράτησε ο Τραμπ μετά την αποχώρησή του από την προεδρία.

Το Κογκρέσο φαίνεται απίθανο να ακολουθήσει την προτροπή του Τραμπ, κάτι εξάλλου που είναι δύσκολο να γίνει καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία.

Το FBI από τη μεριά του αρνήθηκε την Τετάρτη να σχολιάσει την έκκληση του Τραμπ.

Ακόμη, όμως, και τυχόν περικοπή των δαπανών για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, δεν πρόκειται να επηρεάζει μια ακόμη ποινική έρευνα που διεξάγεται σε βάρος του πρώην Αμερικανού προέδρου, από τον εισαγγελέα της κομητείας Φούλτον στη Τζόρτζια, που εξετάζει εάν ο Τραμπ επιχείρησε παράνομα να ανατρέψει την ήταν του στη συγκεκριμένη πολιτεία, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Να σημειωθεί δε, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διατηρεί το προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τη διεκδίκηση της προεδρίας το 2024, απέναντι στον Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης:

Φινλανδία: Το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ αγοράζει ισραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας