Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε σήμερα στο Όσλο για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πέντε Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες είναι μεταξύ των σημαντικότερων υποστηρικτών του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νορβηγίας.

«Καλωσορίζω θερμά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Νορβηγία», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ανακοίνωσή του.

1

«Η Νορβηγία εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στη μάχη της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Προσφέρουμε στοχευμένη, μακροπρόθεσμη στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία στη μάχη της για την ελευθερία και τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι σημαντικές για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας και εδώ στη Νορβηγία», υπογράμμισε ο Στέρε.

Ο Ζελένσκι αρχικά θα έχει συνομιλίες με τον Στέρε και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των ηγετών των πέντε Σκανδιναβικών χωρών (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία).

Η αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο η Ουκρανία δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο Ζελένσκι προσπαθεί να κινητοποιήσει τη στήριξη των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια κόπωσης.

Έπειτα από μια στάση στην Αργεντινή, όπου παρέστη στην ορκωμοσία του ακραία φιλελεύθερου νέου προέδρου της χώρας Χαβιέρ Μιλέι την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στις ΗΠΑ με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να αποδεσμεύσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο.

Τελικά έφυγε από τις ΗΠΑ χωρίς να έχει καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο, που είναι διχασμένο αναφορικά με το θέμα, να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια ύψους 61 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία. Δήλωσε μόνο ότι έλαβε «θετικά» σημάδια.

Τρίτο σκέλος –αιφνιδιαστικό—της περιοδείας του είναι το Όσλο, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να εδραιώσει τη στήριξη των σκανδιναβικών χωρών που είναι μεταξύ των σημαντικότερων δωρητών του Κιέβου μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Στις αρχές του έτους η Νορβηγία συμφώνησε να προσφέρει πολυετή βοήθεια – στρατιωτική και μη—ύψους 6,8 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2023-27.

Η Νορβηγία και η Δανία έχουν προσφέρει στο Κίεβο άρματα μάχης, πυροβόλα και πυρομαχικά, ενώ έχουν δεσμευθεί να του παρέχουν και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ανακοινώνοντας νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 190 εκατ. ευρώ η Σουηδία επεσήμανε ότι εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός 2024: Ξεκινά η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή – Την Κυριακή η ψηφοφορία

Γιατί το 2024 θα είναι κρίσιμο για την δημοκρατία

«Μην τα παρατάτε», λέει ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι