ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεκατρείς συμφωνίες, υπέγραψε η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα του Κόλπου από το 2013.
Οι δύο χώρες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους – που παρέμεναν τεταμένες από χρόνια εχθρότητας – σε μια στροφή προς μια οικονομική εταιρική σχέση. Σύμφωνα με το Anadolu, μεταξύ των 13 συμφωνιών υπάρχουν κάποιες για την άμυνα, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, τη βιομηχανία και την οικονομία.
Τουρκικές πηγές είχαν αναφέρει ότι αναμένεται να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική και οικονομική συμφωνία, καθώς και να υπογράψουν μια επιστολή προθέσεων για την έναρξη συναντήσεων με σκοπό τη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.
Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχτηκε ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ο de facto ηγέτης των ΗΑΕ, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα τον περασμένο Νοέμβριο όταν υπογράφηκαν επενδυτικές συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, στοχεύουμε να αναπτύξουμε τη δυναμική που έχουμε κατακτήσει με τα ΗΑΕ και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι σχέσεις στο επίπεδο που τους αξίζει», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης πριν αναχωρήσει.
«Ο διάλογος και η συνεργασία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας», πρόσθεσε.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία ανταγωνίζονται για περιφερειακή επιρροή από τότε που ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις πριν από μια δεκαετία, ένας ανταγωνισμός που τους οδήγησε να υποστηρίξουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και επεκτάθηκαν σε διαμάχες από την ανατολική Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο.
Το Αμπού Ντάμπι αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος με μεγάλη εχθρότητα τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο πρόσαπτε πως υποστήριζε το πολιτικό Ισλάμ. Οι δύο χώρες ήταν αντίπαλες σε διάφορα ζητήματα στη Μέση Ανατολή – ειδικά στη Λιβύη και στην κρίση με το Κατάρ.
Η αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων έρχεται σε μία περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και το Αμπού Ντάμπι επιδιώκει μια πιο συμφιλιωτική εξωτερική πολιτική με γνώμονα τις οικονομικές προτεραιότητες.
Η Άγκυρα από την πλευρά της επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κράτη της περιφέρειας, καθώς η Τουρκία παραμένει βυθισμένη σε μείζονα οικονομική κρίση, με πληθωρισμό-ρεκόρ εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης της τουρκικής λίρας.
Τον περασμένο μήνα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια συμφωνία ανταλλαγής σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικά συναλλάγματα.
Ο Ερντογάν είπε ότι κατά την επίσκεψή του η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επιδιώξουν να ενισχύσουν το διμερές εμπόριο και να αναζητήσουν ευκαιρίες στις «συμπληρωματικές δομές των οικονομιών των δύο χωρών».
Η Τουρκία, σε αντίθεση με πολλές περιφερειακές δυνάμεις καθώς και με τους δυτικούς συμμάχους της για διάφορα θέματα, εξαπέλυσε μια περιφερειακή «επίθεση γοητείας» πέρυσι. Ωστόσο, οι προσπάθειες με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει πενιχρά αποτελέσματα.
Η επίσκεψη του Ερντογάν στα ΗΑΕ «ανοίγει νέα σελίδα και συνάδει με τον στόχο των Εμιράτων να ενισχύσουν τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιφέρεια», ανέφερε χθες Κυριακή ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος για διπλωματικά θέματα της προεδρίας των ΗΑΕ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ανακοίνωσε την ίδρυση ταμείου με διαθέσιμα σχεδόν 9 δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη των επενδύσεων στην Τουρκία.
Τα ΗΑΕ θέλουν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν τον όγκο των συναλλαγών τους με την Τουρκία, που θεωρούν οδό προς νέες αγορές χάρη στα δίκτυα εφοδιασμού της, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τον Ιανουάριο ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Θάνι Αλ Ζεγιούντι.
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε πάνω από 26,4 δισεκ. ντίρχαμ (6,3 δισεκ. ευρώ), αυξήθηκε με άλλα λόγια κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.
Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφθασε σχεδόν τα 4,4 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2020, πάντα σύμφωνα με το WAM, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ –στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία…– έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ.
Μικρό κράτος με μεγάλες φιλοδοξίες, τα ΗΑΕ έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε διπλωματικές «επιθέσεις γοητείας», καθώς η οικονομία τους δοκιμάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το Αμπού Ντάμπι εξομάλυνε το 2020 τις σχέσεις του με το Ισραήλ και έχει υπογράψει έκτοτε διάφορες εμπορικές συμφωνίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Δεν ψήφισε τα επιπλέον Rafale o ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι … «οut of the blue»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστοδουλίδης: Ζητά «οδικό χάρτη» για τη στάση της ΕΕ για Συρία
- Σκυλακάκης για ΝΟΚ: Η αντισυνταγματικότητα ανακαλύπτεται με 12 χρόνια καθυστέρηση – Οι δηλώσεις στη Βουλή
- ΔΥΠΑ: Ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ οι δαπάνες της, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
- Οι εκπτώσεις για εκπαιδευτικούς σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια