Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έφτασε σήμερα Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να «εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον ισραηλινό λαό», σύμφωνα με το aljazeera, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό η σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς να μην κλιμακωθεί διευρυνόμενη προς την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

«Θέλω να γνωρίζετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ στεκόμαστε μαζί σας», ανέφερε ο Σουνάκ. «Είναι σημαντικό ο πόλεμος αυτός να μην γνωρίσει περιφερειακή κλιμάκωση. Για τον λόγο αυτόν συζητώ με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ σε ολόκληρη την περιοχή», συμπλήρωσε.

1

Ο βρετανός πρωθυπουργός απάντησε έτσι στην δήλωση που είχε κάνει προηγουμένως ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος του είπε ότι «θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

«Είμαι υπερήφανος που στέκομαι στο πλευρό σας στην πιο σκοτεινή ώρα του Ισραήλ», ανέφερε ο Σούνακ.

Ο Νετανιάχου προηγουμένως είχε δηλώσει ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν «η πιο σκοτεινή μας ώρα» και «η πιο σκοτεινή ώρα του κόσμου», χρησιμοποιώντας μια φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Δουνκέρκη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε, μάλιστα, ότι ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είχε δίκιο όταν αποκάλεσε τη Χαμάς «τους νέους ναζί» και ότι πρέπει «να τους πολεμήσουμε μαζί, όπως όλος ο κόσμος πολεμά τους ναζί».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών εντάσσεται στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του Σούνακ στην περιοχή.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί και την Σαουδική Αραβία αργότερα την Πέμπτη.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Νταουνιγκ Στρίτ, ο Ρισι Σουνακ:

«Εξέφρασε τα προσωπικά του συλλυπητήρια για τη φρικτή απώλεια ζωών στο Ισραήλ ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας της Χαμάς. Επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται αλληλέγγυο με το Ισραήλ και πιστεύει ακράδαντα στο δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σουνακ και Χέρτζογκ συμφώνησαν στη σημασία της παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής υποστήριξης στους απλούς Παλαιστίνιους στη Γάζα που επίσης υποφέρουν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τη βοήθεια από την είσοδο στη Γάζα. Εξέφρασε την ειλικρινή του ελπίδα ότι θα μπορούσε να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην παράδοση ζωτικής σημασίας τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Χέρτζογκ για την υποστήριξη που παρείχε το Ισραήλ στους Βρετανούς υπηκόους που εμπλέκονται στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών όσων έχουν συλληφθεί ως όμηροι.

Ποια είναι η θέση της Βρετανίας για τη σύγκρουση;

Η Βρετανία μέχρι στιγμής έχει παράσχει ένθερμη υποστήριξη στο Ισραήλ, με τον Σουνάκ να αποκαλεί την επίθεση της Χαμάς «πογκρόμ».

«Αυτή η θηριωδία ήταν ένα υπαρξιακό χτύπημα στην ίδια την ιδέα του Ισραήλ ως ασφαλούς πατρίδας του εβραϊκού λαού», είπε ο Σουνάκ στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Προέτρεψε μάλιστα το Ισραήλ «να κυνηγήσει τη Χαμάς, να πάρει πίσω τους ομήρους, να αποτρέψει περαιτέρω εισβολές και να ενισχύσει την ασφάλειά του μακροπρόθεσμα».

«Αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν έναν φαύλο εχθρό που κρύβεται πίσω από αμάχους», είπε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Keir Starmer είναι μέχρι στιγμής στο ίδιο μήκος κύματος με τον Sunak για τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, ωστόσο αντιμετωπίζει ανταρσία εντός του κόμματός του, μετά από την υποστήριξη του «δικαίωματος» του Ισραήλ, να διακόψει την παροχή ρεύματος και νερού στα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η ισραηλινή πολιορκία της Γάζας ισοδυναμεί με “συλλογική τιμωρία και έγκλημα πολέμου”.

Διαβάστε επίσης: 

Γάζα: «Δεν υπάρχουν 500 νεκροί στο νοσοκομείο, αλλά 10 με 50», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών

Νετανιάχου: Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος

Γαλλία: Νέες απειλές για βόμβες σε αεροδρόμια – Ποια εκκενώνονται