ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση να αναστείλει τις άδειες εξαγωγών όπλων προς την ισραηλινή κυβέρνηση έπειτα από τον θάνατο επτά εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση, ανάμεσά τους και τρεις Βρετανοί υπήκοοι, από πλήγμα drone με στόχο την αυτοκινητοπομπή τους την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά χθες, Τρίτη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να επιτρέπει τις εξαγωγές όπλων προκαλώντας επικρίσεις από οργανώσεις αρωγής και φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Σούνακ υπερασπίστηκε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι “κανένας από τους στενότερους συμμάχους μας” δεν έχει σταματήσει τις εξαγωγές όπλων, αλλά πρόσθεσε ότι κατέστησε “πολύ σαφές” στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως χρειάζεται να βελτιωθεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
“Ήταν μια φρικτή τραγωδία αυτό που συνέβη στους βετεράνους μας την ώρα που με αυταπάρνηση πραγματοποιούσαν ανθρωπιστικές αποστολές στη Γάζα και έχω επίσης επανειλημμένως πει ότι η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη”, είπε ο Σούνακ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει “θεσμοθετημένη εδώ και χρόνια” μια διαδικασία που αφορά τις άδειες εξαγωγής όπλων και “επανεξετάζει τακτικά αυτά τα πράγματα”.
Βουλευτές έχουν αφηφήσει τις εκκλήσεις για να δημοσιοποιήσουν τις αξιολογήσεις που δέχονται για το αν οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνάδουν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά λένε ότι οι ίδιοι ενεργούν με βάση αυτές.
Διαβάστε επίσης:
Μπάιντεν: Λάθος ο τρόπος που διεξάγονται οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
Σάντσεθ: Προς το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης