ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η υπόθεση της Ουκρανίας είναι επίσης υπόθεση της Σουηδίας», είπε ο κ. Κρίστερσον σε βίντεο που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα X, διευκρινίζοντας ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση «νέου υλικού» που θα αγοραστεί από την αμυντική βιομηχανία και «θα διατεθεί απευθείας» στις δυνάμεις του Κιέβου.
Ανέφερε πως αφότου άρχισε ο πόλεμος, η Στοκχόλμη έχει προσφέρει ήδη 15 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, πέρα από το νέο, που θα διαρκέσει ως το 2026. Συνολικά, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές, το συνολικό ποσό στρατιωτικής και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία θα φθάσει έτσι τα 100 δισεκ. κορόνες (8,6 δισεκ. ευρώ).
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη είναι η χειρότερη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε η σουηδική κυβέρνηση σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη σουηδική κυβέρνηση για τη νέα βοήθεια, τονίζοντας πως «δεν θα ενισχύσει μόνο εμάς, μόνο την Ουκρανία, αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα».
Η Σουηδία, χώρα η οποία για δεκαετίες τόνιζε πως τηρούσε πολιτική ουδετερότητας, έγινε τον Μάρτιο κράτος μέλος του NATO και συγκαταλέγεται στους κυριότερους υποστηρικτές της Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης
Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακριβείας και την προστασία του καταναλωτή
Καιρός: Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει