ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας – Συνελήφθη ο δράστης(upd)
«Όποιος επιτίθεται εναντίον Εβραίων, τους προσβάλλει ή τους πληγώνει, επιτίθεται εναντίον όλων μας», τονίζει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και δεσμεύεται ότι το γερμανικό κράτος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να προστατεύσει την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία. Στην ίδια συνέντευξη ο καγκελάριος τάσσεται υπέρ εκτεταμένων απελάσεων παράτυπων μεταναστών.
«Το Ισραήλ έχει, βάσει του διεθνούς δικαίου, κάθε νομιμοποίηση να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον της τρομοκρατίας της Χαμάς», υπογραμμίζει ο κ. Σολτς και επαναλαμβάνει την προειδοποίησή του προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να μην εμπλακούν στη σύγκρουση. «Δεν το λέω μόνο εγώ, και οι Αμερικανοί στέλνουν το ίδιο μήνυμα. Είμαι βέβαιος ότι οι προειδοποιήσεις μας ακούγονται προσεκτικά από εκείνους τους οποίους αφορούν», τονίζει. Ερωτώμενος εάν, σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούσαν να αποσταλούν γερμανοί στρατιώτες, ο καγκελάριος αποφεύγει να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση παραείναι σοβαρή για να κάνουμε αφηρημένες εικασίες».
Αναφερόμενος στα αντισημιτικά επεισόδια που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνει τους Εβραίους για την αλληλεγγύη της κοινωνίας και τονίζει ότι «το κράτος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να προστατεύσει την εβραϊκή ζωή στη Γερμανία και δεν θα επιτρέψουμε να διχαζόμαστε ως πολίτες αυτής της χώρας». «Όποιος επιτίθεται στους Εβραίους, τους προσβάλλει ή τους πληγώνει, επιτίθεται σε όλους μας», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «πρέπει να αντισταθούμε αποφασιστικά απέναντι σε όποιον φωνάζει αντισημιτικά συνθήματα, καίει σημαίες του κράτους του Ισραήλ και επευφημεί τον θάνατο ανθρώπων ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας της Χαμάς». Όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση στη Γερμανία, λέει και περιγράφει την επίθεση της Χαμάς ως «απάνθρωπη» και «βάρβαρη». Κανείς δεν πρέπει να την επικροτεί – ειδικά σε μια χώρα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ολοκαύτωμα, προειδοποιεί.
Σχετικά με το εάν ο ίδιος φοβήθηκε από το περιστατικό με τον συναγερμό για επίθεση της Χαμάς στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ κατά την αναχώρησή του από το Ισραήλ, ο κ. Σολτς απαντά αρνητικά και εξηγεί ότι έχει εμπιστοσύνη στο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome». Σκέφτηκε ωστόσο, αναφέρει, τον τρόμο που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες του Ισραήλ.
Ο καγκελάριος αναφέρεται ακόμη στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησής του και παραδέχεται ότι η απεριόριστη μετανάστευση θέτει σε κίνδυνο το κράτος πρόνοιας, ενώ δηλώνει ότι «ο περιορισμός της μετανάστευσης δεν μας κάνει απάνθρωπους» και ζητά απελάσεις «μεγάλης κλίμακας».
«Πρέπει επιτέλους να απελάσουμε σε μεγάλη κλίμακα όσους δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη Γερμανία. Όποιος δεν μπορεί να επικαλεστεί λόγο προστασίας και δεν έχει προοπτική παραμονής, πρέπει να φεύγει. Πρέπει να απελαύνουμε πιο πολύ και πιο γρήγορα», υπογραμμίζει. Η κυβέρνηση, συνεχίζει, έχει την ευθύνη της διασφάλισης της λειτουργίας της κοινότητάς μας. «Αυτό περιλαμβάνει και μια κάποια σκληρότητα», διευκρινίζει και αναφέρεται σε δέσμη μέτρων με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στη Γερμανία.
Κάνει λόγο μεταξύ άλλων για αναγνώριση της Γεωργίας και της Μολδαβίας ως ασφαλών χωρών προέλευσης, καθώς επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού στην καταγραφή των προσφύγων στις χώρες άφιξης και κατανομή στα κράτη – μέλη, για αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, αλλά και για παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα για τους αιτούντες άσυλο. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η πολιτική μας δεν στηρίζεται στην αγανάκτηση.
Πρέπει να είμαστε σκληροί όταν κάποιος δεν έχει δικαίωμα να μείνει. Πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα ανοιχτοί και εκσυγχρονισμένοι γιατί χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες», δηλώνει ο κ. Σολτς και σημειώνει ότι επίκειται η συνταξιοδότηση περίπου 13 εκατομμυρίων εργαζομένων στη Γερμανία, άρα υπάρχει ανάγκη εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, μηχανικών, νοσηλευτών κλπ. «Όποιος θέλει μετανάστευση χωρίς περιορισμούς, πρέπει να είναι αρκετά ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος που έχουμε σήμερα (…) Η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο προκειμένου να επιβιώσει, αλλά πρέπει να είναι σε θέση να δρα και το κράτος να έχει τα πράγματα υπό έλεγχο», εξηγεί.
Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, ο καγκελάριος δηλώνει ότι τον προβληματίζει εδώ και καιρό η άνοδος γενικότερα των δεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. «Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ, υπήρχε πολύ πιο πριν στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, και πιο πρόσφατα στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το ερώτημα είναι: Γιατί συμβαίνει αυτό σε χώρες οι οποίες, από την οπτική γωνία του υπόλοιπου κόσμου, είναι από τις πιο ευτυχισμένες από όλες, με μεγάλη οικονομική δύναμη, καλούς μισθούς και ένα λειτουργικό κράτος πρόνοιας», διερωτάται ο κ. Σολτς και καταλήγει λέγοντας ότι το φαινόμενο έχει να κάνει με την ανασφάλεια πολλών ανθρώπων μετά την πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε επίσης
Ερντογάν και Σίσι συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα και την ανθρωπιστική βοήθεια
Μπάιντεν: Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα μπουν στη Γάζα εντός των επόμενων 24-48 ωρών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ – Νάσβιλ: Μαθητής άνοιξε πυρ σε καφετέρια λυκείου – Τουλάχιστον δύο τραυματίες
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας