ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λίγο πριν το διάγγελμα του Πούτιν, ο Όλαφ Σολτς κατηγόρησε τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν για “ιμπεριαλισμό”. Όπως επισημαίνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης: “Δεν μπορούμε να μένουμε άπρακτοι, όταν μία πλήρως εξοπλισμένη πυρηνική υπερδύναμη, η οποία μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία.
Καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για τον πόλεμο της Ρωσίας με στόχο την κατάκτηση της Ουκρανίας. Στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να κυριεύσει την Ουκρανία. Για εκείνον δεν μετρούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και η πολιτική ανεξαρτησία της χώρας. Μόνο μία λέξη υπάρχει γι αυτό: πρόκειται για στυγνό ιμπεριαλισμό”.
“Στηρίζουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις”
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης το βράδυ της Τετάρτης. Η Ρωσία εκπροσωπείται στη Νέα Υόρκη από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο καγκελάριος της Γερμανίας επισημαίνει ότι 141 χώρες έχουν ήδη καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ξεκαθαρίζει ότι “υποστηρίζουμε την Ουκρανία με όλες μας τις δυνάμεις. Με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με όπλα. Από κοινού με τους εταίρους μας έχουμε επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη ρωσική ηγεσία και στη ρωσική οικονομία. Έτσι εκπληρώνουμε την υπόσχεση που είχαν δώσει όλες οι χώρες κατά την προσχώρησή τους στα Ηνωμένα Έθνη: ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να διαφυλάξουν τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη”.
Ηχηρή καταδίκη της ρωσικής εισβολής και από τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, έναν από τους λίγους ηγέτες που προτίμησαν να μιλήσουν στα αγγλικά στη Γενική Συνέλευση. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η χρήση βίας από την πλευρά της Ρωσίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για επιθετική ενέργεια, όπως έχει ήδη επισημάνει αυτή η Γενική Συνέλευση. Η Ουκρανία ασκεί το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας και, αν κρίνουμε από τα ανακοινωθέντα στο πεδίο των μαχών, το ασκεί με αξιοθαύμαστο θάρρος, με ισχύ και με αποτελεσματικότητα”.
Τα “μέτωπα” του Ειρηνικού
Πολλοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη διεθνή ασφάλεια ελλοχεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό και όχι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πιθανές εστίες κρίσεις τα Στενά της Ταϊβάν, αλλά και το τρίγωνο Κίνας-Ιαπωνίας-Κορέας. Σταθερός σύμμαχος των Αμερικανών στην περιοχή, εδώ και δεκαετίες, παραμένει η Ιαπωνία, αποκηρύσσοντας το δικό της “ιμπεριαλιστικό” παρελθόν. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός της χώρας Φουμίο Κισίντα δηλώνει πρόθυμος να κλείσει το “μέτωπο” της Κορέας, στον βαθμό που τον αφορά, παραπέμποντας μάλιστα στη Διακήρυξη της Πιονγκ Γιανκ, που είχαν συνυπογράψει οι Κιμ Γιονγκ Ιλ και Γιονιχίρο Κοϊζούμι το 2002.
“Η Ιαπωνία θέλει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα, στο πνεύμα της διακήρυξης της Πιονγκ Γιανγκ και να επιλύσει εκκρεμή θέματα που προκαλούν ανησυχία, όπως οι απαγωγές πολιτών και ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά και πυρηνικά προγράμματα”, τονίζει ο Φουμίο Κισίντα. “Η Ιαπωνία είναι έτοιμη για διάλογο σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Είμαι αποφασισμένος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς προαπαιτούμενα και θα αξιοποιήσω κάθε ευκαιρία για να προχωρήσουμε”.
Διαβάστε επίσης
Διάγγελμα Πούτιν: Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες και κάλεσαν γιατρούς – Όλο το παρασκήνιο
Γερμανία: Ένδειξη αδυναμίας του Πούτιν η μερική επιστράτευση
Θύελλα αντιδράσεων στην ΕΕ κατά Πούτιν: Βρίσκεται σε απόγνωση – Eπικίνδυνος πυρηνικός τζόγος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ