«Η ηγεσία της ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε την πείνα εναντίον των Ουκρανών πριν από 90 χρόνια και σήμερα η Ρωσία χρησιμοποιεί και πάλι το ίδιο όπλο, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη σύνοδο του Κιέβυ για την επισιτιστική ασφάλεια, με αφορμή την 90η επέτειο του μεγάλου λιμού της Ουκρανίας (Holodomor).

Ο Σολτς σημείωσε ότι ο «μεγάλος λιμός» που προκάλεσε σκόπιμα ο Στάλιν, σκότωσε πάνω από 3,3 εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά στην Ουκρανία, με τακτικές όπως η κατάσχεση και δήμευση σιτηρών και τροφίμων.

1

«Σήμερα είμαστε ενωμένοι ότι η πείνα δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό που παρακολουθούμε: τη χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών με τρομερές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους – από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μαδαγασκάρη, από το Σαχέλ μέχρι το Κέρας της Αφρικής», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Σολτς τόνσε πως ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ρωσία, στοχεύοντας τις γεωργικές υποδομές στην Ουκρανία και μπλοκάροντας επί μήνες τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επιδείνωσε την κατάσταση.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: δεν αποδεχόμαστε τον κυνικό πόλεμο της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία “Σιτάρι από την Ουκρανία”. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να παραδίδουμε επισιτιστική βοήθεια στους πλέον πληγέντες», δήλωσε η καγκελάριος.

Ο Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχείς προσπάθειες του ΟΗΕ να επεκτείνει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και πρόσθεσε ότι ο κόσμος παρακολουθεί πολύ στενά αν η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ έχει απλοποιήσει την εξαγωγή σιτηρών μέσω των “διαδρομών αλληλεγγύης”. Η G7, υπό την προεδρία της Γερμανίας φέτος, δεσμεύτηκε σε σύνοδο κορυφής στη Βαυαρία να διαθέσει επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την πρόληψη της πείνας.

«Σήμερα αυξάνουμε και πάλι τη στήριξή μας: ένα πλοίο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Γερμανία βρίσκεται καθ’ οδόν για να παραδώσει ουκρανικά σιτηρά στην Αιθιοπία», ενημέρωσε ο Σολτς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Γερμανία θα διαθέσει επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

«Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας. Κάθε πλοίο που ταξιδεύει στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας κάνει κάτι περισσότερο από το να μεταφέρει απλώς σιτηρά. Φέρνει ελπίδα στους πεινασμένους του κόσμου. Και μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα: το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι, ότι θα ξεπεράσουμε αυτόν τον πόλεμο και ότι η κοινή μας ανθρωπιά θα νικήσει» κατέληξε ο Σολτς.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας