«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος» ως πρόβλημα, παραδέχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπερασπίζεται ωστόσο ως οικονομικά σωστή την πρότασή του για προσωρινή έξοδό της από την Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Από νωρίς συμβούλεψα τους Έλληνες συναδέλφους μου: Χρειάζεστε το εργαλείο της εξωτερικής υποτίμησης για να κάνετε την οικονομία σας και πάλι ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φύγετε προσωρινά από τη Νομισματική Ένωση και θα μπορέσετε να επιστρέψετε αργότερα σε αυτήν.

1

Τέτοιες συμβουλές δεν είναι δημοφιλείς, αλλά ήταν από οικονομικής απόψεως σωστές. Μια εσωτερική υποτίμηση μέσω των μισθών είναι πολιτικά μη βιώσιμη», δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Bundestag και πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt και, απαντώντας στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «η Ελλάδα τελικά τα κατάφερε και παρέμεινε στην Ευρωζώνη», υποστηρίζει: «Όμως η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα, η ζημιά σε κοινωνικό επίπεδο είναι μεγάλη. Πλέον η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ότι έχει πληγεί σοβαρά η εικόνα της Γερμανίας, για να ερωτηθεί εάν αισθάνεται και ο ίδιος υπεύθυνος για αυτό, με τη στάση του κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, όταν «κουνούσε το δάχτυλο στις άλλες χώρες».

«Ρωτήστε τους συναδέλφους μου πρώην υπουργούς Οικονομικών: Υπήρχε πάντα μια ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ των θέσεών μου μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, δεν ακολουθούσα μοναχική πορεία. Και πλέον πολλές χώρες τα πάνε και πάλι πολύ καλά, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία», απαντά.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Από την Ελλάδα προήλθε η τοποθέτηση του ΟΗΕ ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει συμφωνίες