Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέθανε σε ηλικία 81 ετών, μένοντας στην ιστορία της Ευρώπης ως ένας σκληρής διαπραγματευτής, ειδικά στα χρόνια της μεγάλης κρίσης της ελληνικής οικονομίας, από το 2010 και για μια δεκαετία.

Ο Σόιμπλε, επί πολλά χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είχε πολλές σπουδαίες στιγμές στην καριέρα του και τη ζωή του. Εκείνη που θα σημαδέψει για πάντα ωστόσο τη ζωή του χαρισματικού πολιτικού και οικονομολόγου, έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου του 1990. Και ήταν η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του στελέχους της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, μια απόπειρα που δεν έφερε το θάνατό του, αλλά τον καθήλωσε για πάντα σε αναπηρικό καροτσάκι.

Τον Οκτώβριο του 1990 η Γερμανία βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό. Στις 2 Δεκεμβρίου θα διεξάγονταν οι πρώτες εκλογές μετά τη Γερμανική ενοποίηση, τις οποίες είχε προκηρύξει ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Χέλμουτ Κολ -ο αρχιτέκτονας της Γερμανικής Ενοποίησης, ελπίζοντας σε μία θριαμβευτική επικράτηση της κεντροδεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας, που την αποτελούσαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).

Ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κολ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας 48χρονος πρώην εφοριακός και επίδοξος δελφίνος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, περιόδευε στην εκλογική του περιφέρεια στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, διεκδικώντας μία ακόμη επανεκλογή στην Ομοσπονδιακή Βουλή. Είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1972, σε ηλικία 30 ετών. Το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου βρέθηκε στο Όπεναου, ένα όμορφο κεφαλοχώρι στο Μέλανα Δρυμό, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, που ψηφίζει παραδοσιακά Χριστιανοδημοκράτες. Στους 300 ενθουσιώδεις ψηφοφόρους του, που πήγαν στην τοπική μπυραρία για να τον ακούσουν και ο παρολίγον δολοφόνος του.

Πώς έγινε η επίθεση

Κατά την διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του σημειώθηκε η απόπειρα δολοφονίας από τον Ντίτερ Κάουφμαν.

Ο τελευταίος, περίμενε καρτερικά να ολοκληρώσει την ομιλία του ο Σόιμπλε, για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο του, κάτι που έγινε έπειτα από 30 λεπτά.

Τη στιγμή της αποχώρησης του Γερμανού πολιτικού έβγαλε μέσα από την μαύρη δερμάτινη καπαρντίνα του ένα μικρό περίστροφο το οποίο είχε κλέψει από το ντουλάπι του κυνηγού πατέρα του. Από απόσταση αναπνοής πυροβόλησε τρεις φορές.

Η πρώτη σφαίρα βρήκε τον Σόιμπλε στο κεφάλι του, συνθλίβοντας την δεξιά πλευρά του σαγονιού του. Η δεύτερη σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του. Ενστικτωδώς ο σωματοφύλακας του προσπάθησε να τον προστατέψει με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά και εκείνος με τη σειρά του.

Ο δημοσιογράφος και φίλος του Χανς-Πέτερ Σουλτς, που ήταν παρών, ανακαλεί στη μνήμη του το περιστατικό: «Αρχικά νόμιζα ότι έσκασαν δύο μπαλόνια, που ήταν άφθονα στην αίθουσα, μέχρις ότου είδα τον Σόιμπλε να σωριάζεται δίπλα μου και να ψελλίζει “δεν αισθάνομαι το πόδι μου”».

Σόιμπλε μεταφέρθηκε αμέσως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Φράιμπουργκ, όπου ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου των γιατρών για να τον κρατήσουν στη ζωή. Το κατάφεραν, αλλά με τίμημα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρική πολυθρόνα. Η δεύτερη σφαίρα που έπληξε τη σπονδυλική του στήλη είχε κάνει όλη τη ζημιά. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μπορούσε πλέον να παίζει τένις και ποδόσφαιρο και να κάνει σκι, τρία σπορ που τόσο αγαπούσε.

Ο δράστης της επίθεσης Ντίτερ Κάουφμαν ήταν γιος δημάρχου της περιοχής και στα νιάτα του, θέλοντας να αναζητήσει την προσωπική του ελευθερία και την αυτοεπιβεβαίωση, έφυγε από τη Γερμανία και έζησε για πολλά χρόνια στην Ασία. Μπλέχτηκε με τα ναρκωτικά, τα οποία του δημιούργησαν ψυχολογικά προβλήματα. Στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν δήλωσε ότι ήθελε να εκδικηθεί το γερμανικό κράτος για τον «ψυχολογικό και σωματικό τρόμο», που του ασκούσε και επέλεξε ως προσωποποίησή του τον Υπουργό Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον Μάιο του 1991 προσήχθη σε δίκη, αλλά κρίθηκε ανίκανος για τον καταλογισμό της πράξης του, επειδή έπασχε από βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Κλείσθηκε σε ψυχιατρείο και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το φθινόπωρο του 2004.

Ανάπηρος για πάντα

Ο Σόιμπλε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών έμεινε παράλυτος και καθηλώθηκε σε αναπηρική καρέκλα! Ο δράστης της απόπειρας αποδείχθηκε ψυχοπαθής και διατάχθηκε ο εγκλεισμός του σε ψυχιατρική κλινική.

Ο πολιτικός πήρε εξιτήριο από την κλινική Λάνγκερσταϊνμπαχ στις 22 Νοεμβρίου αφού χρειάστηκε να δώσει μάχη για να παραμείνει στη ζωή.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Σόιμπλε, δηλωμένος φίλος των σπορ έπαιζε τένις, ποδόσφαιρο, ενώ έκανε και σκι στον ελεύθερο χρόνο του…

Αυτόπτης μάρτυρας του ατυχούς περιστατικού ήταν ο δημοσιογράφος, Χανς-Πέτερ Σουλτς. 

“Αποτελούσε την μεγάλη ελπίδα του Χέλμουτ Κολ.  Προδιαγράφονταν μια σπουδαία καριέρα. Το μοιραίο βράδυ είχε συνεπάρει τα πλήθη με τον λόγο που εκφώνησε αποσπώντας θερμό χειροκρότημα” τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει:

“Η κόρη του Κριστίν ούρλιαζε βλέποντας τον πατέρα της πεσμένο στο έδαφος”.

Ο Κάουφμαν δικαιολόγησε την πράξη του ισχυριζόμενος πως ο Σόιμπλε ήταν σύμβολο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ήθελε να προκαλέσει ψυχολογικό αλλά και σωματικό τρόμο με την αποτρόπαια πράξη του.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής στις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου 1990 και συνέχισε την πολιτική του καριέρα από το αναπηρικό καροτσάκι του. Η δημοφιλία του αυξήθηκε κατακόρυφα στις 12 Οκτωβρίου 1995, όταν συγχώρεσε δημοσίως τον παρ’ ολίγον δολοφόνο του. Πιθανόν να είχε περάσει το κατώφλι της καγκελαρίας, αν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχαναν τις εκλογές του 1998 και δεν βρισκόταν στον δρόμο του η ανατολικογερμανίδα Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον αντικείμενο ενδιαφέροντος ως πρόβλημα