ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την υπόσχεση του βοηθήματος των 494 ευρώ έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις αντιδράσεις πολιτών και αντιπολίτευσης.
Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία μετρά ήδη περισσότερους από 10.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ αυτή τη στιγμή η χώρα δέχεται συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια από άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο πως ήταν απροετοίμαστος μπροστά στον όλεθρο που βιώνει η χώρα και την εξωτερική βοήθεια να είναι συγκεκριμένη.
Μετά τις αντιδράσεις, ο Ερντογάν επισκέφτηκε σήμερα για πρώτη φορά στα ερείπια του Καχραμάνμαρας στη νότια Τουρκία. Εκεί, απευθυνόμενος σε απελπισμένους πολίτες, οι οποίοι θρηνούν για τις απώλειες των δικών τους ανθρώπων, χωρίς στέγη μέσα στο ψύχος, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό, με τις επιχειρήσεις να βελτιώνονται σταδιακά.
Παράλληλα, ο Ερντογάν συνεχίζοντας να έχεις απολογητικό τόνο, εν όψει εκλογών ανακοίνωσε την παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος 494 ευρώ ανά οικογένεια σεισμόπληκτων. «Θέλουμε να ανακουφίσουμε τα προβλήματά τους κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», ισχυρίστηκε.
Με βάση το ισχύον σύνταγμα στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τις εκλογές έως και έξι μήνες αργότερα, χρόνος που ενδέχεται να αξιοποιήσει ο Ερντογάν με σκοπό να «κερδίσει» την κοινή γνώμη, που ήδη στρέφεται εναντίον του λόγω των φονικών καταστροφών.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τον πιο καταστροφικό σεισμό που συνέβη στην Τουρκία από το 1939.
Ωστόσο, οι πολίτες διαμαρτύρονται εντόνως, καθώς μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, επιβλήθηκε φόρος σεισμού με στόχο την πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Εικάζεται δε, ότι συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση ουδέποτε εξήγησε πώς δαπανώνται τα ποσά.
Η κατάσταση έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ερντογάν, που ενώ παραδέχθηκε τα προβλήματα, τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και τα αεροδρόμια.
«Το κράτος κάνει τη δουλειά του» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έλαβε ως απάντηση την αγανάκτηση των πολιτών για την απουσία του.
Ίσως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις της θητείας του Προέδρου κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.
Διαβάστε επίσης: