ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στο δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ σε διάστημα ενός μηνός, έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αρχηγείο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο Τελ Αβίβ και θα ακολουθήσει ευρύτερης σύνθεσης σύσκεψη, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ.
Στόχος της επίσκεψης είναι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η άσκηση πιέσεων για ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας που βρίσκεται υπό αδιάκοπο βομβαρδισμό.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι παύσεις αυτές πρέπει να είναι χρονικά και τοπικά περιορισμένες , καθώς η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις εκκλήσεις αραβικών και άλλων χωρών για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς που βρίσκεται στην 28η ημέρα του.
Ωστόσο, η ατζέντα αυτής της επίσκεψης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εμφανίζεται περισσότερο σύνθετη, καθώς η κλιμάκωση του πολέμου και οι απώλειες αμάχων μαζί με την ανθρωπιστική καταστροφή που τον συνοδεύουν αυξάνει την οργή της κοινής γνώμης και επηρεάζει εσωτερικά και διεθνή συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την έξοδο περισσότερων ξένων από την Λωρίδα της Γάζας , για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα και θα τονίσει την σημασία της προστασίας των αμάχων. Θα πιέσει επίσης το Ισραήλ να ελέγξει την βία των εβραίων εποίκων κατά των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας
Νέο στοιχείο στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ θα είναι η ανάγκη για το Ισραήλ να ορίσει ποια θα είναι η κατάσταση μετά τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, ποιος θα αναλάβει την διακυβέρνηση, πώς θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και ποια θα είναι η πορεία προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Σε ομιλία του στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και το ενδεχόμενο αραβικές χώρες και διεθνείς οργανισμοί να κληθούν να παίξουν κάποιον ρόλο στην μεταπολεμική πραγματικότητα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν θα μιλήσει για την «δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργασθούν με τους εταίρους τους σχετικά με τους όρους μίας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στην Μέση Ανατολή, που θα περιλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού στην Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη».
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί αύριο στο Αμάν με τον ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο στην Γάζα, όπου διαπράττει εγκλήματα πολέμου βομβαρδίζοντας αμάχους και επιβάλλοντας πολιορκία.
Στους 9.227 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 9.227 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.826 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, 2.405 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών.
Το μεσημέρι το «διάγγελμα» του επικεφαλής της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα την πρώτη του ομιλία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία αναμένεται να καθορίσει την εμπλοκή ή μη του Λιβάνου στη σύγκρουση.
Χθες Πέμπτη το βράδυ σημειώθηκε έκρηξη βίας στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές μετά τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου.
Η Χεζμπολάχ έχει ήδη εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την παλαιστινιακή Χαμάς, σύμμαχό της, και έχει αναλάβει την ευθύνη για τα πυρά από τον νότιο Λίβανο εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού σε περιοχές κοντά στη μεθόριο.
Οι διασυνοριακές συγκρούσεις παρέμεναν σε γενικές γραμμές περιορισμένες, τόσο γεωγραφικά όσο και σε ό,τι αφορά τους στόχους.
Όμως χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι επιτέθηκε ταυτόχρονα εναντίον «19 στρατιωτικών θέσεων και στόχων» του Ισραήλ, προκαλώντας την απάντηση του ισραηλινού στρατού. Πέντε μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης σκοτώθηκαν.
Από τις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ 71 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, εκ των οποίων οι 53 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με απολογισμό του AFP. Επίσης εννέα άνθρωποι, οι οκτώ από τους οποίους ήταν στρατιώτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από την ισραηλινή πλευρά.
Η ομιλία του Νασράλα είναι προγραμματισμένη για τις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με αφορμή τελετή που οργανώνεται σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς τιμή των «μαρτύρων» της οργάνωσης που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Λίβανος όπως και όλη η περιοχή αναμένουν τις δηλώσεις του με αγωνία.
Το 2006 ξέσπασε ένας καταστροφικός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Κατέστρεψε τις λιβανέζικες υποδομές και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 1.200 ανθρώπων στη χώρα, κυρίως αμάχων. Στην ισραηλινή πλευρά 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί.
Από τότε ο Νασράλα εμφανίζεται σπάνια δημοσίως. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε τον Οκτώβριο του 2016.
«Τελικό χτύπημα»
Ένας νέος πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός» για τον Λίβανο, τόνισε στις 22 Οκτωβρίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το Ιράν, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι «η περιοχή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη» και η κατάσταση ενδέχεται να «βγει εκτός ελέγχου», αν το Ισραήλ δεν τερματίσει την επιχείρησή του στη Γάζα.
Η Χεζμπολάχ ενίσχυσε μετά τον πόλεμο του 2006 το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως υψηλής ακρίβειας πυραύλους, τους οποίους προς το παρόν δεν έχει χρησιμοποιήσει.
«Κάθε πλευρά μετρά με προσοχή τις ενέργειες και τις αντιδράσεις της, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση που θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου και να επεκταθεί σε όλη την περιοχή», εκτίμησε ο αναλυτής Μάικλ Γιάνγκ του κέντρου Carnegie για τη Μέση Ανατολή.
Εν αναμονή της ομιλίας Νασράλα, οι Λιβανέζοι κρατούν την ανάσα τους, με τις απόψεις να διχάζονται.
«Περιμένουμε με ανυπομονησία την ομιλία και ευχόμαστε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του ισραηλινού εχθρού», είπε ο 43χρονος Άχεντ Μάντι, κάτοικος ενός χωριού στον νότιο Λίβανο, κοντά στη μεθόριο με το Ισραήλ.
Ένας νέος πόλεμος με το Ισραήλ «θα αποτελέσει το τελικό πλήγμα για τον Λίβανο», ο οποίος είναι αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση, δήλωσε ανήσυχος ο 41χρονος Ράμπιχ Αουάντ.
«Αρνούμαι τον πόλεμο εξόντωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα, αλλά η απόφαση να πάμε σε πόλεμο θα πρέπει να ληφθεί από το κράτος του Λιβάνου και όχι από ένα κόμμα ή μια πολιτοφυλακή», πρόσθεσε.
«Κόκκινη γραμμή»
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναζίμπ Μικάτι δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποφύγει η χώρα του «να εισέλθει σε πόλεμο», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο περιφερειακής ανάφλεξης.
Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση αυτή βρίσκεται στα χέρια του Ιράν, το οποίο έχει ήδη μεταφέρει μέσω των συμμάχων του του «άξονα της αντίστασης» μηνύματα προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις με drones και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, ενώ φιλοϊρανικές ομάδες επιτέθηκαν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Η Αμάλ Σάαντ, του πανεπιστημίου Κάρντιφ και ειδική στη Χεζμπολάχ, εκτίμησε ότι δύο παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν τον Νασράλα να κηρύξει πόλεμο.
Αν το Ισραήλ «προσπαθήσει να αποκεφαλίσει τη Χαμάς και να εξοντώσει το κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ δεν θα το επιτρέψει».
«Επιπλέον μια εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Γάζα, η μεταφορά στους στο Σινά ή αλλού, αποτελούν κόκκινη γραμμή για τη Χεζμπολάχ», σημείωσε η ίδια.
Σε μήνυμα προς τις παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα που δημοσίευσε την Τετάρτη η Χεζμπολάχ οι μαχητές της αναφέρουν ότι έχουν «όπως κι εσείς το δάκτυλο στη σκανδάλη για να στηρίξουμε το τέμενος αλ Άκσα και τους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη που καταπιέζονται».
Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Μητσοτάκη-Τζινπίνγκ: Ελλάδα και Κίνα έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση
Μητσοτάκης: Ισχυρή και αμοιβαία επωφελής η σχέση Ελλάδας-Κίνας
Αποκλειστικό: Τι είπε ο «γκουρού» της επικοινωνίας, Σταν Γκρίνμπεργκ, στον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν