ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η ΕΕ ζήτησε από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγγυήσεις καλής θέλησης για την ανανέωση των σχέσεων και έθεσε υπό επιτήρησιν την Άγκυρα μέχρι τον Ιούνιο για να τονίσει ότι αποδοκιμάζει την επιδείνωση της μεταχείρισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών στην Τουρκία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να συμπράξει με την Τουρκία κατά προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο ώστε να ενισχύσει την συνεργασία επί ορισμένων τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει νέες αποφάσεις κατά την διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση για την κατάσταση στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία προετοίμασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και η Κομισιόν, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2020, τονίζεται στην Κοινή Δήλωση των 27 ηγετών της ΕΕ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου» αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανήρτησε στο Twitter το κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με την ανάρτησή του θα υπάρξουν σε κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της ΕΕ.
Conclusions on Eastern Mediterranean have been adopted at #EUCO chaired by @eucopresident pic.twitter.com/3zfy5izOKj
— Barend Leyts (@BarendLeyts) March 25, 2021
Στην παράγραφο για την Τελωνειακή Ένωση επισημαίνεται η ανάγκη «να αντιμετωπιστούν οι «τρέχουσες δυσκολίες στην υλοποίησή της διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη». Η αναφορά αυτή που μπαίνει στην τελική διατύπωση αφορά στην Κύπρο, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει και ως εκ τούτου εξαιρεί από την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η έκκληση, ωστόσο, προς το Συμβούλιο να εργαστεί για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ικανοποιεί την Αγκυρα.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ότι η ΕΕ «θα παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων με το διορισμό ενός εκπροσώπου στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών».
Στο τελικό κείμενο φαίνεται ότι διατηρείται η έκκληση προς την Κομισιόν να διερευνήσει τον τρόπο ενίσχυσης της συνεργασίας με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και την κινητικότητα, γεγονός που «κλείνει το μάτι» στην Αγκυρα, όσον αφορά στο αίτημά της για κατάργηση της βίζας στους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Αναφορές υπάρχουν στο κείμενο και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.
Όπως προκύπτει από το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μπάρεντ Λέιτς, για την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας σημειώνεται ότι το κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα παραμένουν ζωτικής ανησυχίας (key concern).
«Η στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης και άλλες πρόσφατες αποφάσεις αποτελούν μείζονος σημασίας οπισθοχωρήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιβαίνουν προς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για σεβασμό στη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο διάλογος για τα ζητήματα αυτά παραμένει αναπόσπαστο μέρος της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας».
Επίσης, αλλάζει η διατύπωση που έβαζε την Τουρκία στη θέση του συνομιλητή για τη Λιβύη. «Σε συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα της ΕΕ και της Τουρκίας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή τους αναμένουμε από την Τουρκία και όλου τους δρώντες να συμβάλουν θετικά στην επίλυση των περιφερειακών κρίσεων, όπως στη Λιβύη, τη Συρία, τον Νότιο Καύκασο και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.
Τέλος, καλείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, να προετοιμάσει μία διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ικανοποιώντας το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελληνική Τράπεζα: Ο Άγιος Βασίλης στο Παιδογκολογικό του Μακάρειου Νοσοκομείου
- Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση έχει έναν σταθερό προγραμματισμό, ο οποίος επικαιροποιείται συνεχώς
- Σπύρος Πρωτοψάλτης: Έως τις 21/1 οι αιτήσεις για επιδότηση νέων επιχειρήσεων – Όλα τα νέα προγράμματα της ΔΥΠΑ
- Γαλλία: Το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης Μπαϊρού