Να αποφύγει τους εμπορικούς πολέμους και να διατηρήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κάλεσαν σύσσωμοι τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής στη Βουδαπέστη σήμερα.

«Εμπιστεύομαι την αμερικανική κοινωνία», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ καθώς ο ίδιος και άλλοι προέτρεψαν τον Τραμπ να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς έφτασαν σε μια συνάντηση σχεδόν 50 Ευρωπαίων ηγετών στη Βουδαπέστη, μεταδίδει το Reuters.

«Γνωρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον τους να δείξουν σταθερότητα όταν έχουμε απέναντι μας αυταρχικά καθεστώτα. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αδύναμες με τη Ρωσία, τι θα σήμαινε αυτό για την Κίνα;»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τώρα εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ενωμένη. Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τις επερχόμενες προκλήσεις, είπε.

Σχετικά με την Ουκρανία, είπε: «Είναι προς το συμφέρον όλων μας οι αυταρχικοί ηγέτες αυτού του κόσμου να λάβουν ένα πολύ σαφές μήνυμα που δεν είναι το δικαίωμα της ισχύος, ότι το κράτος δικαίου είναι σημαντικό».

Πολλοί από τους ηγέτες δήλωσαν ότι ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον Τραμπ.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου, ο δεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είναι ένας από τους λίγους στενούς συμμάχους του Τραμπ μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Διπλωμάτες εικάζουν ότι ο Όρμπαν ενδεχομένως να κανονίσει να απευθυνθεί ο Τραμπ στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστός ότι μερικές φορές είναι απρόβλεπτος σε έναν βαθμό… επομένως χρειαζόμαστε διάλογο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν. «Θα επιδιώξουμε τον διάλογο, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας».

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτρι Όρπο δήλωσε ότι ανησυχεί για την προοπτική ενός εμπορικού πολέμου: «Δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί», είπε. «Ας προσπαθήσουμε τώρα να επηρεάσουμε τις ΗΠΑ και τη μελλοντική πολιτική του Τραμπ, ώστε να κατανοήσει τους κινδύνους».

Η σημερινή Σύνοδος θα περιλαμβάνει πρώτα μια συνάντηση ηγετών της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που περιλαμβάνει κράτη εκτός Ε.Ε. όπως η Βρετανία, που αναμένεται να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ουκρανία.

Ο Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του ΝΑΤΟ, είπε ότι είναι σημαντικό να δούμε την Ουκρανία ως ένα πρόβλημα που εκτείνεται πέρα από την Ευρώπη, περιγράφοντας τη συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα ως «μια απειλή, όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις ΗΠΑ».

Απαιτείται επειγόντως μια προσέγγιση «ειρήνης μέσω της δύναμης» καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της Ρωσίας, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι παραχωρήσεις στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαράδεκτες για την Ουκρανία και αυτοκτονικές για την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Κιρ Στάρμερ: Συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου με Βαλκάνια για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης

Ζελένσκι σε σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας: Τώρα απαιτείται «ειρήνη μέσω της δύναμης»

Πρόβλημα ή ευλογία για την Ευρώπη η γερμανική πολιτική κρίση;