• Διεθνής πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής: Διαπραγμάτευση για τα κορυφαία πόστα της ΕΕ – Το παρασκήνιο που καθυστερεί τη συμφωνία

    Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

    Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες


    Χωρίς συμφωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, έφερε τέλος τα ξημερώματα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με τα πρόσωπα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Συμβούλιο δεν υπήρξαν αντιρρήσεις ότι τα τρία πρόσωπα που έχουν πέσει στο τραπέζι -Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα, Κάγια Κάλας- είναι τα φαβορί.

    Από την ελληνική πλευρά, τονίζεται πως η εν εξελίξει συζήτηση δεν αφορά μόνο την κατανομή των θέσεων και τα πρόσωπα, αλλά πρωτίστως τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία, όπως είπε και χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπενθύμισε την στήριξη της κυβέρνησης στην ανανέωση της θητείας της φον ντερ Λάιεν.

    Τα κολλήματα

    Ένα από τα βασικά κολλήματα είναι το γεγονός ότι το ΕΛΚ που διεκδικεί την προεδρία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητούσε τη μισή θητεία της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή ο Αντώνιο Κόστα να μείνει στη θέση μόνο για 2,5 χρόνια και τα υπόλοιπα να τα αναλάβει το ΕΛΚ.

    Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση όπου παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι και χρειάζονται οι κατάλληλες ισορροπίες, καθώς ο κάθε ηγέτης ζητά ανταλλάγματα για τη χώρα του σύμφωνα με το ειδικό βάρος κάθε κράτους μέλους.

    Χαρακτηριστική είναι δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν που είπε ότι η συμφωνία είναι επιθυμητή, αλλά δεν αποτελεί σκοπό.

    Την ίδια ώρα, η Τζόρτζια Μελόνι έμεινε σιωπηλή κατά τη συζήτηση, χωρίς να κάνει γνωστή ακόμα τη δική της θέση μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από τις οποίες βγήκε ενισχυμένη.

    Διαβάστε επίσης:

    Φρικτό έγκλημα στην Άγκυρα: Βρετανός μεγιστάνας του πετρελαίου σκότωσε τη σύζυγό του και μετά αυτοκτόνησε

    Παύλος Μαρινάκης: «Απαράδεκτη» η ανακοίνωση Κούγια για Κασσελάκη

    Πάτμος: Ακινητοποιήθηκε σκάφος με Τουρκική σημαία που εκτελούσε παράνομη περιήγηση



    ΣΧΟΛΙΑ