ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δύο λαούς» υπογράμμισε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών συμπλήρωσε ότι επιδίωξη μας είναι «Να οργανώνουμε τη συζήτηση μας με βάση τρεις πυλώνες: τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ενώ αναφορικά με το τελευταίο ταξίδι του στην Τουρκία πρόσθεσε:
«Στους 16 μήνες που μεσολάβησαν έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα. Ηγέτες των δύο χωρών μας έχουν ήδη συναντηθεί έξι φορές, έλαβε χώρα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, όπου και η Διακήρυξη των Αθηνών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί δύο γύροι πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας και τρεις κύκλοι για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Συμφωνήσαμε ότι ο επόμενος κύκλος θα γίνει στην Αθήνα τον επόμενο μήνα, 2 και 3 Δεκεμβρίου. Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν όλα τα προβλήματα των δυο χωρών με έναν μαγικό τρόπο.
Υπήρξαν πράγματι και δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε άμεσος και ειλικρινής δίαυλος που απέτρεψε την κλιμάκωση»
Ο κ Γεραπετρίτης εξέφρασε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.»
Επίσης οι δύο Υπουργοί συζήτησαν ακόμη για τις μειονότητες, οι οποίες, υπογράμμισε ο κύριος Γεραπετρίτης «θα πρέπει να είναι γέφυρες φιλίας. Οφείλουμε και οι δύο πλευρές να εξασφαλίζουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών που βρίσκονται στις χώρες μας.»
Συνεχίζοντας το λόγο του υπογράμμισε ότι «Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό οι θέσεις μας είναι γνωστές.
Παραμένουμε σταθεροί στη θέση για μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Παρά τις διαφορές μας, ελπίζουμε ότι η άτυπη συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη και τα βήματα που συμφωνήθηκαν εκεί θα δημιουργήσουν συνθήκες για την επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου για μια βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση.
Σε έναν κόσμο γεμάτο διχασμούς, μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρος, πέρα από τις συνθήκες ευημερίας που θα δημιουργούσε για τους πολίτες της, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό οικουμενικό σύμβολο.
Η ατζέντα της συζήτησής μας συμπεριέλαβε και την αξιολόγηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν για την εκκίνηση μιας ουσιαστικής συζήτησης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για μια αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου αλλά και κρίσιμου ζητήματος.
Οι θέσεις μας, όσον αφορά το εύρος της συζήτησης υφίστανται. Με τη θέση μας να αφορά τη μία και μόνη διαφορά, ωστόσο προσηλωμένοι σε μια ειλικρινή προσπάθεια επίτευξης προόδου μέσω του διαλόγου, θα συνομιλήσουμε για το θέμα αυτό σε επόμενη συνάντησή μας στο εγγύς μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώσαμε τη βούλησή μας για τη διατήρηση του κλίματος που έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε με αμοιβαίο σεβασμό επί τη βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Με συναίσθηση της ευθύνης μας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».
Διαβάστε επίσης:
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ, ο Πομπέο και ο ρόλος της Ευρώπης
H Ελλάδα συνασπίζεται με πάνω από 50 χώρες για την καταπολέμηση κυβερνοεπιθέσεων σε νοσοκομεία