Να δικαιολογήσει την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή του χωριού Πύλα, εντός της Νεκρής Ζώνης της Πράσινης Γραμμής, επιχείρησε ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, μιλώντας στο CNN Turk.

Ο Κιλίτς, απαντώντας στην διεθνή καταδίκη για τις ενέργειες της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, υποστήριξε πως οι παράνομες εργασίες των Τουρκοκυπρίων είχαν «ανθρωπιστικό χαρακτήρα», ενώ  κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους πως με τη στάση τους οδήγησαν στα χθεσινά περιστατικά.

«Ήταν μεγάλο λάθος να γίνoυν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Ελληνοκύπριοι εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί. Το λάθος αυτό εκφράστηκε σε ανώτατο επίπεδο από την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ», ανέφερε ο Κιλίτς.

«’Εντάξει, ήταν λάθος αλλά η κατάσταση εξελίσσεται κάπως διαφορετικά. Δυστυχώς, η ενιαία προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική, δηλαδή η στήριξη και η αλληλεγγύης προς τη χώρα μέλος της ΕΕ, προκαλεί κάποιες αρνητικές εξελίξεις. Διότι με λύπη μου λέω ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ καταχράται αυτή την αλληλεγγύη σε ορισμένα σημεία. Φυσικά, δεν θέλουμε να συμβεί μια τέτοια κατάσταση. Η ‘ΤΔΒΚ’ εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών της και των ομογενών της στο νησί. Σε αυτό το σημείο εκφράζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα τα κεκτημένα του, τα οποία ο κ. Πρόεδρος μας έχει επισημάνει και σε διεθνείς συναντήσεις» συνέχισε το παραλήρημά του ο Κιλίτς.

Και συνέχισε: «Πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί, διαφορετικές χώρες εμπλέκονται σήμερα στην επίλυση της υφιστάμενης διένεξης. Όμως εδώ θα πρέπει να δούμε το εξής: Οι Τούρκοι πολίτες, οι πολίτες της ΤΔΒΚ και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί έχουν βασικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι ‘στρατιωτικό’ το σχέδιό μας. Εμείς λέμε: ‘Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο’. Εδώ πρόκειται για τη μεταφορά νερού, τη μεταφορά υπηρεσιών υγείας. Εμποδίζεται το πιο βασικό δικαίωμα για την τουρκική πλευρά, το δικαίωμα να μετακινούνται. Επειδή είναι ένα μεικτό χωριό. Είναι ένα μεικτό χωριό όπου ζουν και Τούρκοι πολίτες, ζουν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι».

«Λέμε κάτι πολύ ξεκάθαρο εδώ. Αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό σχέδιο. Αυτό είναι ένα ανθρωπιστικό σχέδιο. Σχετικά με αυτό, έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ. Έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό. Ενώ δε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα όλους, το “ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου”, ας πούμε, επαναφέρει συνεχώς το θέμα και ζητάει παρέμβαση σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί και οι δυνάμεις ασφαλείας μας της “ΤΔΒΚ” να έχουν έρθει αντιμέτωποι. Εργαζόμαστε για να το λύσουμε αυτό, αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχουμε» τόνισε ο Κιλίτς.

Ο Κιλίτς αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την επαφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Στην Τουρκία πραγματοποιήσαμε με επιτυχία δύο εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε 2 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, υπήρξε μια διαδικασία που οδήγησε και πάλι σε εκλογές. Υπήρξαν οι σεισμοί που ξεκίνησαν τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου. Σχεδόν 14 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγινε μεγάλη προσπάθεια να ζητηθεί βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έκανε όσα μπορούσε για να μας βοηθήσει.

Η πρώτη μας επαφή μετά τις εκλογές ήταν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρός μας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθαν δίπλα-δίπλα. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Έχουμε ιστορικά ζητήματα που μας απασχολούν. Η ατμόσφαιρα που παρατήρησα, έδειχνε πως είναι προτιμότερο να ακολουθήσουμε έναν δρόμο όπου θα δούμε τα θέματα μας με θετική και όχι αρνητική διάθεση.

Φυσικά, θα υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Υπάρχουν δύο χώρες που είναι πολιτικά ισχυρές. Έχουμε συναντήσεις και είναι θετικές» είπε ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Διαβάστε επίσης

Μέτσολα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει την επίθεση των Τουρκοκυπρίων στη Νεκρή Ζώνη

Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία: Καλεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στα κατεχόμενα

Μενέντεζ: Εγκληματική ενέργεια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η επίθεση των Τουρκοκυπρίων στο προσωπικό του ΟΗΕ