Η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό τον χειμώνα την ενεργειακή κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο φυσικό αέριο στη Γερμανία. Από την πλευρά της η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα.

«Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ο Μακρόν

Ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Κρατά ανοικτούς δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας

Reuters: Μπαίνει πλαφόν στις τιμές ενέργειας της ΕΕ μετά το τελεσίγραφο Πούτιν

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η ενίσχυση με 341 εκατ. ευρώ για έργα στην αποθήκευση ενέργειας