Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Διεθνής πολιτική

Σεργκέι Ριαμπκόφ: «Ανοιχτή σε διάλογο άνευ προϋποθέσεων η Ρωσία με την Ουκρανία»

Η Ρωσία είναι ανοικτή σε συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις, τα υπόλοιπα δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Kommerant.ru.

“Μπορώ να επαναλάβω τη θέση μας, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις. Ήμασταν έτοιμοι για αυτό πριν, το Κίεβο με εντολή της Δύσης διέκοψε τον διάλογο, ο οποίος, σε γενικές γραμμές, προχωρούσε, ένα συγκεκριμένο έγγραφο συντασσόταν, τώρα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν εξαρτάται από εμάς”, δήλωσε ο Ριαμπκόφ. Κατά τη γνώμη του, οι πιθανότητες για διάλογο θα αυξάνονταν αν το Κίεβο λάμβανε εντολή από τις δυτικές χώρες.

Η Ρωσία δεν είχε θέσει πρόσθετους όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ένας άλλος Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο Αντρέι Ρουντένκο, στις 8 Νοεμβρίου, όταν είχε πει ότι η Ρωσία δεν είχε θέσει πρόσθετους όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και ότι ο κύριος όρος εξακολουθεί να είναι η “καλή θέληση” του Κιέβου.

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο ανέφερε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι αδύνατο λόγω της θέσης της Ουκρανίας. Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, δήλωσε στις 7 Νοεμβρίου ότι το Κίεβο δεν αρνήθηκε ποτέ να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, αλλά ότι ο διάλογος είναι εφικτός μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος νωρίτερα είχε απαγορεύσει τις συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μέσω σχετικού νομοσχεδίου, περιέγραψε ταυτόχρονα τα αιτήματα της ουκρανικής πλευράς για την επανάληψη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών: αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, σεβασμός του Χάρτη του ΟΗΕ, αποζημίωση για όλες τις απώλειες, τιμωρία των εγκληματιών πολέμου και εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Διαβάστε επίσης

Ο ουκρανικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα

Ντε Γκίντος: «Υπερβολική η αντίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ»

Υψώθηκε η σημαία της Ουκρανίας στη Χερσώνα – Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Ρώσων